Аерофонією відкрили фестиваль Porto Franko


13-17 червня в Івано-Франківську проходить Міжнародний фестиваль актуального мистецтва "Porto Franko". Зокрема, на семи локаціях за всі дні відбудеться понад 70 подій.

Відкрили Міжнародний фестиваль актуального футуристичною оперою «Aerophonia».

Хедлайнером дійства став легендарний літак АН-2, який встановив рекорд України за перше виконання двигуном літака музичної партії.

 

Центральним музичним інструментом став легендарний літак АН-2. На його фоні артисти NOVA OPERA створили постдраматичну оперу, поєднавши сонорику авіа-турбіни з грегоріанським хоралом, монгольскими колисковими та тріп-хоповими ритмами.

«Насправді мене сюди запросили розганяти дощ, як єдиного представника мольфарства, а вже ту я просто виконав пару партій. Я з дитинства мріяв виступати на стадіонах, але як письменник не багато мав шансів. Але мрія зреалізувалась, а як співав – вибачайте», - пожартував Юрій Іздрик.

Композитоти дійства зазначають, що вперше прийшлось працювати з літаком та пілотами.

«Ідея народилась ще взимку і ми всі захотіли, щоб Івано-Франківськ став повітряним портом. Філософія  повітря глибока та глобальна, адже ми всі дихаємо ним і воно нас об’єднує», - зауважують вони.