Акне: основні причини та лікування


Акне (або вугровий висип) — поширене захворювання шкіри, яке проявляється у вигляді висипань, таких як чорні крапки (комедони), білі головки, папули, пустули та кісти, що виникають на обличчі, спині, грудях та плечах.

Акне найчастіше розвивається у підлітковому віці, зазвичай з 11-12 років, що пов'язано з активним розвитком гормональної системи. Зміни у рівні гормонів впливають на роботу сальних залоз шкіри, які починають виробляти більше себуму (жирової секреції). Внаслідок чого відбувається закупорка та засмічення мертвими клітинами пори шкіри, де починається зростання бактерій Propionibacterium acnes, що викликає запальні реакції та появу прищів.

Основні причини появи дорослого акне — це порушенням гормонального фону, стрес, шкідливі звички або використанням косметики.

Для усунення висипу вугрів застосовуються різні засоби, завдання яких — очистити шкіру від бактерій і зупинити запалення. До медпрепаратів відноситься мазь Левомеколь. Це зовнішній антисептик-імуностимулятор, що проявляє активність проти бактерій і має протизапальну дію.

Методи лікування акне

Перша та основна рекомендація — дотримання гігієнічних заходів. Регулярне очищення шкіри пом'якшуючими миючими засобами допомагає запобігти засміченню пір. Але слід уникати надмірного скрабінгу, який може збільшити запалення і посилити захворювання.

Відкрити світлину

Конкретні методи боротьби з акне залежить від його причини. Після її виявлення використовуються такі методи:

1. Застосування топічних препаратів — кремів, гелів або лосьйонів, що містять такі інгредієнти, як бензоїлпероксид, ретиноїди, альфа-гідроксикислоти та антисептики. Дія зовнішніх засобів спрямована зменшення запалення, запобігання засмічення пор і нейтралізацію бактерій.

2. Прийом оральних препаратів — антибіотиків та гормональних засобів. Перші допомагають зменшити бактеріальне запалення, другі — регулюють рівень гормонів. При тяжких формах захворювання (вузликово-кістозні, конглобатні акне або акне з ризиком утворення рубців) призначаються ліки на основі ізотретиноїну. Це системний ретиноїд (похідна вітаміну А) першого покоління, який використовується в дерматології для лікування вугрової хвороби (акне), розацеа, себореї.

3. Проведення процедур. Для очищення пір, покращення структури шкіри та зменшення запалення використовується лазерна терапія, хімічний пілінг, мікродермабразія.

При виборі методу важливо враховувати тип і рівень акне та індивідуальні особливості шкіри. Тому слід проконсультуватися з дерматологом для отримання рекомендацій та розробки оптимального плану лікування.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!