Без контролю влади, або Безпека маленьких франківчан у руках підприємця


Центральна влада переклала всю відповідальність за безпеку каруселів на місцеві держадміністрації та підприємців.

Як уже повідомляв кореспондент «Бліц-Інфо», стан атракціонів інспектори Держгірпромнагляду тепер будуть оглядати лише раз на п’ять років (а не щорічно) згідно відповідної постанови Кабінету Міністрів України. Таким чином в Івано-Франківську планова перевірка атракціонів можлива не раніше 2018 року.

Однак зважаючи на важливість цього питання, Держгірпромнагляд України пропонує місцевим органам влади зайнятися щорічним аналізом безпеки каруселів. Але як повідомили у франківському міськвиконкомі, це навряд чи можливо. Причина - у місцевих органів влади просто немає відповідної структури, яка була б компетентна в перевірці атракціонної техніки. Навіть якщо такі фахівці і є, у них усе одно немає законної підстави, аби цим займатися.

Тож фактично тепер безпека залежить лише від совісності власника атракціонів, який щороку повинен замовляти експертизу каруселів у Карпатському експертно-технічному центрі.

Олег Олексюк, власник атракціонів, що у парку ім. Т.Шевченка, повідомив кореспондентові «Бліц-Інфо», що минулорічна експертна оцінка ще дійсна до 14 червня. А наразі завершується цьогорічний аналіз атракціонної техніки.

Микола Піруг, начальник відділу експертизи підйомних споруд Карпатського експертно-технічного центру, сказав, що за результатами перевірки нинішній стан усіх атракціонів у міському парку в нормі. Були тільки зауваження до колеса огляду, а саме до деяких  кабінок, які потребують модернізації. Тому звідтіля довелося зняти крісла і визначити ці кабінки як неробочі.