Бюджет участі. 166 проєктів, які змінили Івано-Франківськ


5 років у Івано-Франківську реалізовується міська цільова програма «Партиципаторне бюджетування», більше знана серед мешканців як бюджет участі.

Ще у 2016 році тоді новообраний міський голова Руслан Марцінців ініціював її запуск у місті. А зараз це один з найдієвіших інструментів співпраці влади та мешканців.

«Суть програми у тому, що мешканці не оббивають пороги міської ради у пошуках вирішення своїх питань чи втілення ідей. А можуть самостійно подати проєкт на програму, зібрати голоси мешканців та отримати фінансування на їх вирішення з бюджету громади», – розповідає координаторка бюджету участі Христина Гнатів.

За 5 років було подано 711 проєктів, за які проголосували понад 150 тисяч разів мешканці міста. Та обрали переможцями 166 проектів, з яких станом на січень 2021 року реалізовано 142. Решту – в процесі реалізації, адже реалізацію проєктів-переможців 2020 року відклали через пандемію. Всі проєкти, які подавали та перемогли можна знайти на сайті програми (https://bu.mvk.if.ua/) у розділах «Проекти» та «Переможці».

«П’ять років тому Франківськ одним із першим в Україні стартував з бюджетом участі. Ці 5 років були різними: методом проб і помилок ми вчилися разом з авторами. Ми продовжуємо вдосконалюватися та вводити щось нове. Ось наприклад цього року це категорія «Об’єкти культурної спадщини”. Запрошую всіх долучатися до програми», – зазначила заступниця міського голови Вікторія Дротянко.

А вже на найближчій сесії міської ради буде прийнято нову програму та оновлене положення бюджету участі.

«Ми починали з 500 тисяч гривень, а зараз бюджет програми 18 мільйонів гривень. Головна мета програми – відповідальне ставлення до розподілу бюджету. І дуже правильно, я вважаю, що цього року ми прив’язали суму до податку на нерухомість, яку сплачують фізичні особи. Бюджет участі – це дуже цікавий спосіб участі мешканців, і я радий, що кожного року кількість тих, хто долучається до програми, у різні способи, збільшується», – зазначив міський голова Руслан Марцінків.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!