Чим небезпечні літні "делікатеси" для прикарпатців?


Іванофранківець Ярослав скаржиться на неякісну продукцію з одного із супермаркетів міста.

"На Зелені свята купили в одному із франківських супермакетів готовий, замаринований шашлик. Як виявилось вже на природі, він був не зовсім свіжим. Це стало зрозуміло від запаху, що пішов під час приготування. Хоча у магазині запевняли, що він свіжий. Вирішили навіть і не пробувати, бо й так було зрозуміло, що м'ясо зіпсувалось. Довелось обідати овочами. До магазину не звертались, бо незрозуміло як довести, що посмажене м'ясо дійсно той самий шашлик? Крім того, від часу придбання та приготування пройшло кілька годин. Та все ж здається, що нам його вже продали зіпсутим", - скаржиться чоловік.

Варто зауважити, що в період літнього відпочинку  шашлик користується неабияким попитом. Завбачливі купують м’ясо, додають спеції та маринад, щоб бути впевненими в якості такого продукту. Та на це не всі мають час, тому купують вже замаринований шашлик у магазинах. Та інколи, як у випадку пана Ярослава, за маринадом, майонезом та спеціями може «ховатися» несвіже або не зовсім якісне м'ясо.

Тож наскільки ретельно перевіряються супермаркети та інші роздрібні магазини на наявність зіпсутої продукції кореспондент «Бліц-Інфо» поцікавився в начальника Івано-Франківського міськрайонного управління Державного санітарно-епідеміологічної служби України Руслана Савчука.

«Цього року з реалізації в магазинах міста вилучено близько 18 кілограм протермінованої продукції. Крім того, встановлені фінансові санкції на партію товару, а також штрафні санкції на керівника відповідної установи», - наголошує Руслан Савчук.

Якщо говорити про штрафи, які накладає санітарно-епідеміологічна служба, то вони порівняно не великі. На посадову особу у разі виявлення порушення накладається штраф у розмірі від 6 до 25 неоподаткованих мінімумів або від 102 до 425 гривень. Якщо мова йде про непосадову особу – розмір штрафу варіюється від 1 до 12 неоподаткованих мінімумів або від 17 до 204 гривень.

Хоча варто зауважити й те, що перевірку магазину, супермаркету чи навіть закладу громадського харчування санітарно-епідеміологічна станція може проводити раз на три роки, попередивши про перевірку за 10 днів наперед. Тому головний лікар радить уважно вибирати продукти, які купуються в магазинах. Особливо, це стосується готових страв та напівфабрикатів. Варто зауважити, що багато готових страв мають обмежений "термін дії". До прикладу, салат з майонезом - всього дві години. 

А у випадку виявлення порушень, Руслан Савчук радить звертатися в міську санітарну-епідеміологічну станцію, давати продукцію на експертизу і в разі підтвердження неналежної якості  - писати заяву про необхідність проведення перевірки. А ще краще – йти безпосередньо в Прокуратуру, писати заяву і тоді установа зобов'язана миттєво відреагувати на ситуацію.