Чим завершився бунт проти мобілізації на Івано-Франківщині


22 липня на Прикарпатті видалося вкрай неспокійним. Матері тих військових, що нині перебувають в зоні бойових дій АТО, знову вимагають від чиновників області зробити все можливе для переведення їхніх дітей у спокійніше місце, подалі від відкритого вогню.

Також родичі тих, кому надійшли повістки, блокують дороги і навіть хочуть палити документи у військових комісаріатах та робити все можливе, щоб їхніх синів й чоловіків не мобілізували на схід.

 

«Указу про мобілізацію ще немає, а повістки приносили підпільно, серед ночі, – обурюється матір одного з юнаків (представитися жінка відмовилася). – І чому ні у Львові, ні в Тернополі, ні в інших сусідніх областях повісток немає, а на Франківщині повним ходом йде чергова хвиля мобілізації. Я не розумію, чому хлопців із Західної України відправляють на Схід, боротися проти українців. Одні втікають, інші – відкупляються за долари, а решту зобов’язують служити».

У Надвірнянсько-Богородчанському об’єднаному районному військовому комісаріаті відзначають, що Указом Президента оголошена часткова мобілізація. Старший офіцер відділення обліку та бронювання солдатів та сержантів запасу військомату Микола Коваленко розповів, що до цього часу вручали людям повістки для проходження медичного огляду. Таким чином визначають придатність до військової служби. Крім того, модернізують базу даних, адже вона оновлювалася ще понад 14 років тому. Як зауважує офіцер, нині відбувається також поновлення на облік, адже збільшено й вік військовозобов’язаних. Зокрема для солдатів – до 50 років, а для офіцерів – до 55 років.
«Люди перекрили рух транспорту, адже протестують проти чергової мобілізації, – коментує ситуацію т.в.о. керівника обласного управління ДАІ Валерій Некипілий. – Щоб вирішити ситуацію,з Івано-Франківська вирушили голова обласної держадміністрації Андрій Троценко, військовий комісар та інші чиновники».

Некипілий повідомив, що на одному блок-посту перед Богородчанами, на якому він був особисто, зібралося 50-70 чоловік. За його словами, рух також перекритий на виїзді з Богородчан. Міліціонер зауважив, що в Лисці Тисменицького району розміщені патрулі, які попереджають водіїв про перекриття шляху, а також спрямовують автомобілі на кільцеві дороги, щоб не створювати затори, передає Галицький кореспондент.

За інформацією координатора «Самооборони» Юрія «Тихого», людей зібралося дуже багато – понад 300 на одному, і понад півтисячі на іншому пості. З його словами, люди не мають наміру розходитися, доки не буде досягнуто компромісу з владою.

«Наразі ведуться перемовини з присутніми, – повідомив консультант начальника Служби безпеки України Василь Івасик. – Люди вимагають відміни мобілізації, а також щоб їхні діти не служили в зоні АТО. Військовий комісар пояснив, що цими днями проводилася не мобілізація, а лише поновлювався облік людей, які можуть бути призвані на військову службу. Крім того, Верховна Рада прийняла Закон «Про затвердження Указу Президента України «Про часткову мобілізацію». Тому варто бути готовими до того, що мобілізацію днями все ж буде оголошено. Але, як сказав військовий комісар Ігор Павлюк, будуть робити акцент на добровільній мобілізації, а готувати військових обіцяють на території області».

Голова ОДА Андрій Троценко приїхав до людей близько шостої години вечора. Після пояснень, що людей не мобілізують, а лише заносять у військовий реєстр і формуюють списки військовозобов’язаних, почалась сварка. Проте після криків і звинувачень люди погодились разом з головою ОДА написати звернення до Президента України з проханням припинити мобілізацію у Богородчанському районі.