Ефективне планування розміщення сміттєвих контейнерів під час проектування будівель


Навіть ідеальний будинок: затишний, комфортний, з продуманим дизайном може зіпсувати одна деталь – неправильні сміттєві контейнери, встановлені хаотично. Вони можуть захаращувати простір і привертати надмірну увагу.

Тому проектування майданчиків для сміття вимагає безлічі факторів: від зручності доступу для мешканців до дотримання екологічних норм.

У цій статті ми розкажемо, як ефективно розміщувати сміттєві баки, а також про інноваційні технології у виробництві контейнерів для відходів, такі як  ELS системи.

Основні принципи розміщення сміттєвих контейнерів

Правильне розташування контейнерів регламентують будівельні норми та санітарні правила (СанПіН). Тож основні принципи та вимоги до контейнерних майданчиків для збору сміття такі: 

контейнери мають бути доступними, але не заважати руху людей та транспорту;

їх потрібно розміщувати на рівних, твердих поверхнях, щоб не забруднити ґрунт вмістом; 

важливо забезпечити зручний під'їзд для сміттєвозів;

контейнери мають щільно закриватися та регулярно очищатися.

СанПіН визначає мінімальні відстані від контейнерів до будівель (20 метрів), дитячих майданчиків, шкіл (50 метрів) та інших громадських зон. Ці відстані встановлюють, щоб неприємний запах та шкідливі мікроорганізми не поширювалися територією. Наприклад, контейнери не повинні розташовуватися занадто близько до вікон житлових будинків чи місць відпочинку.

Крім того, важливо враховувати захист контейнерів від опадів та сонця, щоб запобігти розмноженню комах. Зазвичай, для цього використовують спеціальні навіси або інші захисні конструкції. 

Екологічні та логістичні переваги оптимального розміщення

Оптимальне влаштування контейнерних майданчиків для сміття має багато переваг, як екологічних, так і логістичних. По-перше, це спрощує сортування сміття, тому його ефективніше переробляти.

Також правильне розміщення контейнерів покращує естетичний вигляд міста, адже кількість розкиданого сміття та непривабливих купок біля переповнених контейнерів зменшується.

З логістичного погляду, оптимальне розміщення контейнерів спрощує роботу сміттєвозів, скорочуючи час та витрати на збір сміття. Зручний доступ до контейнерів — це можливість швидше та ефективніше вивозити сміття, що особливо важливо для великих міст. Крім того, це знижує ризик пошкодження контейнерів під час вивезення сміття.

В результаті, оптимальне розміщення контейнерів – це виграшна стратегія для всіх: для мешканців, міських служб та задля збереження довкілля.

Рекомендації для проектувальників і забудовників

Ефективне планування та облаштування контейнерного майданчика для збору сміття це вже плюс до зручності для мешканців, екологічності й естетики будівлі. 

Майданчики для сміттєвих контейнерів варто розміщувати в зручних для мешканців місцях, але не ближче ніж 20 метрів від житлових будинків. Кількість контейнерів залежить від кількості квартир та очікуваного об’єму відходів. Важливо також використовувати контейнери для різних типів сміття (побутового, будівельного та небезпечних відходів).

На промислових підприємствах майданчики для сміттєвих контейнерів варто розміщувати в спеціально відведених місцях, ізольованих від виробничих зон. Кількість контейнерів залежатиме від типу відходів та їхнього об’єму. А для небезпечних відходів потрібно використовувати спеціальні контейнери, які відповідають екологічним нормам.

Також сьогодні активно використовують і різноманітні сучасні рішення для облаштування контейнерних майданчиків для сміття — від контейнерів для небезпечних відходів у вигляді сітілайтів з датчиками наповнення до підземних баків для сміття, які виготовляють інноваційні компанії, такі як “Еко Логічні Системи”.  

До прикладу, датчики заповнення контейнерів оптимізовують збір та вивезення відходів, зменшуючи кількість переповнених контейнерів.

Підземні контейнери економлять місце, особливо у щільних забудовах та зменшують неприємні запахи.

Системи пресування відходів знижують об'єм відходів і цим зменшують кількість контейнерів та витрати на їхнє вивезення.

Дотримання основних принципів планування сміттєвих майданчиків створює комфортні та безпечні умови для всіх.

 


На правах реклами