Фонд Держмайна хоче повернути майно "Оріани" у власність держави


Про це під час виїзного засідання екологічного комітету в Івано-Франківську повідомив заступник голови Фонду Держмайна Денис Кудін.

На початку засідання начальник управління екології ОДА Андрій Пліхтяк розповів про сьогоднішню ситуацію в Калуші, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За його словами ситуація в Калуському гірничопромисловому комплексі дуже складна і може погіршитись.

"Провальні воронки наближаються до житлових будинків. В рамках проєкту ГЕФ було проведено обстеження хвостосховищ і їх визнали загрозливими. Були надані пропозиції: контролювати стан, проводити моніторинг впливу на навколишнє середовище та ін. В січні, коли відбулося останнє просідання, з обласного бюджету були виділені 420 тисяч на моніторинг ситуації. Передбачається провести дослідження бортів, солей, можливість прориву річки Сівки, прогнозування і дослідження можливих проваль",- каже Пліхтяк.

Як поцікавився депутат ВР Едуард Прощук, які роботи вже були виконані з того часу, як цю зону визнали зоною екологічної небезпеки.

Андрій Пліхтяк пояснив, що була зведена стіна, щоб зупинити зсувні процеси, вивезені залишки гексахлорбензолу, але це не дало очікуваних результатів і ситуація залишається небезпечною.

Як наголосила заступниця голови комітету Олена Криворучкіна, вона родом з Кривбасу, тому ці словосполучення: хвостосховище, кар'єри, провалля, знайомі, вона знає, які наслідки це може мати.

"Я погоджуюсь з тим, що потрібен постійний моніторинг не тільки геологічний, але й гідробіологічний. В одному з хвостосховищ знаходяться розчини, які є цінною сировиною для виробництва",- каже Криворучкіна.

Варто зауважити, що за словами заступника голови фонду Держмайна Дениса Кудіна, зараз говорять про попередження техногенної катастрофи, але вона вже відбулась.

"Подолання ситуації складається з трьох частин: перше - це подолання наслідків. Наступне, як у подоланні наслідків мають розподілятися ролі учасників. Адже за переробку має платити власник, втім виробництво не ведеться і фактично крайніх знайти дуже важко. Ситуація заплутана і вона пов'язана з правовим "безпрєдєлом". І третє питання, хто за це має платити. На сьогодні це приватна власність "Оріана ЕКО". Втім, у нас є всі правові підстави повернути майно у власність держави. Адже те, що відбулося з підприємством - це шахрайство. Кримінальні справи порушені, але без "тиску" нардепів, контролю правоохоронних та судових органів, ми нічого не вдіємо",- каже чиновник.

На думку Кудіна, потрібно змінювати законодавство і коли держава дає дозвіл, треба вимагати оплачувати банківську ліцензію. Тоді навіть якщо підприємство зникне, банк виплатить гроші.

Кудін пообіцяв на наступний тиждень презентувати юридичний план дій щодо повернення майна "Оріани" під контроль держави.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!