Франківцям доводиться обирати відпочинок на воді між ціною та чистотою


Літо дійшло до свого екватора і набирає обертів до свого завершення. І в спекотний літній день іноді хочеться поринути між прохолодні хвилі річки.

Та цьогоріч франківці або ж на роботі ховаються від спеки, або ж на вихідних небо заступили дощові хмари. І що тоді залишається, якщо до відпустки незліченна кількість часу і море може тільки снитися?

Кореспондент «Бліц-Інфо» вирішив дізнатись, де найкраще франківцям вдасться провести спекотний літній вікенд.

Як варіант, можна піти на річку чи на міське озеро. Як зазначають в управлінні надзвичайних ситуацій, в місті визначене лише одне місце, яке належно оснащене для купання та безпечного відпочинку на воді для дітей і дорослих. Це міське озеро в парку культури та відпочинку імені Тараса Шевченка. Цю ж інформацію раніше підтвердили і в міській Держасанепідемслужбі. За словами лікаря із загальної гігієни міської ДСЕС Юрія Мікули, якість води відповідає усім санітарним нормам. І можна сміло засмагати на громадських пляжах.

"Ми регулярно відбираємо воду для аналізу з міського озера і обох річок. Кожних десять днів робиться повторна перевірка і вода у водоймах відповідає усім санітарним нормам", - запевнив Юрій Мікула.

Але ж ніхто не може дати гарантії, що інфекції не плаває у міських водоймах всі інші дев'ять днів. Тим більше, що прибережні території річок захаращені купами сміття, які залишають самі ж відпочивальники. З цього приводу минулого тижня міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус навіть прирівняв містян до терористів. Натомість комунальники пообіцяли збільшити кількість сміттєвих контейнерів. Хоча, це не вирішує проблеми, адже деяким прикарпатцям просто ліньки донести сміття до контейнера. Тому й залишать його, там де відпочивать. Тож для тих, кому неприємно відпочивати на своєрідному сміттєвому полігоні, необхідно шукати кращу альтернативу громадському пляжу.

В Івано-Франківську є тільки один заклад із басейном під відкритим небом. Поцікавившись розцінками, довелось задуматись, чи справді хочеться платити 60 гривень за 1 годину, щоб тільки посидіти біля прохолодного водоймища і це ціна у будень! Що ж стосується інших закладів із басейном, то ціна в середньому коливається від 30 до 50 гривень за годину.

Франківець Іван вважає, що річка на багато безпечніше ніж озеро, чи басейн. Адже і там, і там стояча вода в якій усі купаються, а це є небезпечно для здоров’я та гігієни тіла.

«Раджу не лінуватись і все таки виїжджати за місто до річки. Там вода і чистіша, і прибережна територія придатна для перебування для дорослих і дітей. А сміття можна не тільки своє забрати, а й чуже прибрати. Ще один варіант відпочинку на природі - поїхати з родиною чи друзями до лісу», - вважає чоловік.

До слова, незважаючи на близькість річок багато хто з франківців може без вагань перерахувати ту кількість разів, що відвідали річку. Причина, кажуть, - постійна зайнятість.

"Було цьогоріч на річці всього один раз. Працюю допізна, а на вихідних або багато "домашньої" роботи або дощить. Звичайно, хотілось б частіше. Тим більше, цьогоріч фінанси не дають можливості поїхати у відпуску на море", - зізнається франківчанка Оксана.

Та все ж і такий відпочинок може принести багато користі і зарядити організм енергією на холодну зиму.