Франківські депутати звернулися до центральної влади через тарифи


Депутати проголосували звернення Івано-Франківської міської ради щодо невідкладного зменшення тарифів на житлово-комунальні послуги та цін на газ для населення.

Як йдеться в документі, який зачитав міський голова, депутати міської ради, вкрай стурбовані зростанням цін на постачання та розподіл електричної енергії та природного газу для населення, інформує Бліц-Інфо.

"В умовах тривалого карантину, зростання безробіття та рівня бідності громадян, падіння економіки, продовжується тиск на громадян шляхом постійного підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Хоча на початку карантину влада України запевняла, що тарифи на комунальні послуги не будуть підвищуватися під час дії в Україні карантину. Проте, згідно з отриманими січневими «платіжками», тарифи на газ, електроенергію та на послуги з розподілу природного газу значно зросли. Варто зрозуміти, що підвищення цін на енергоносії – це ланцюгова реакція, що понесе зростання цін на практично всі галузі", - йдеться у зверненні.

З прийняттям законів України «Про ринок природного газу» та «Про ринок електричної енергії» в 2015 та 2017 роках відповідно українці сподівались на отримання на ринкових засадах якісних послуг з отримання енергоносіїв і реального обмеження монополії олігархів. На жаль, ринки природного газу та електроенергії так і не запрацювали. В Європі, впала ціна енергоносіїв, натомість в Україні, ціна на газ і тарифи тільки зростають.

"Наголошуємо, що впродовж літа 2020 року ціни на газ, за інформацією НАК «Нафтогаз України», становили від 3,24 грн./м3 до 4,73 грн/м3. Саме за такими цінами НАК «Нафтогаз України» сформував запаси газу, які зараз продаються населенню. На минулому тижні, поспіхом реагуючи на численні акції протесту, що відбулися в усіх регіонах України, уряд «переможно» відрапортував, що прийняв рішення знизити ціни на газ для населення до 6.99 грн./м3. Однак не так голосно уряд заявив, що це зниження включатиме тільки платіжки за лютий місяць, а всі інші місяці опалювального сезону залишаться за старою ціною майже в 10 грн/м3. Мало того, зниження цін стосується лише фізичних осіб. Натомість для організацій теплокомуненерго вартість не переглянули і кубометр газу рахується за високим тарифом. У що це вилиється? У захмарні тисячні платіжки за тепло для людей. Така ганебна політика уряду на догоду олігархам та власникам приватних облгазів, як то приватної компанії «Івано-Франківськгаззбут», ставить на коліна власне населення країни", - зачитав мер.

Тож депутати вимагають від Президента України стати на захист народу України у цій боротьбі з олігархами та монополістами ринку електроенергії та природного газу.

"Ми вимагаємо від Верховної Ради України в найкоротші терміни внести зміни до державного бюджету, забезпечивши показники фінансування житлово-комунальних субсидій для населення на рівні, не меншому за торішній. Ми вимагаємо від Кабінету Міністрів України переглянути свої рішення про скасування пільгового тарифу на електроенергію для населення та збільшити його розмір до 200 кВт із збереженням пільгової ціни на рівні 0,9 грн, а для осіб у яких встановлено електроопалення, на період опалювального сезону встановити сплату за спожиту електроенергію на рівні 50 відсотків. Крім того, вимагаємо розробити механізм обмеження націнки постачальників газу на транспортування, прив’язавши її до ціни транспортування НАК «Нафтогаз України»; встановити ціну на газ на рівні запропонованої НАК «Нафтогаз України» улітку 2020 року – 4,49 грн. І не лише для фізичних осіб, але й для організацій теплокомуненерго. У випадку подальшого ігнорування численних звернень органів місцевого самоврядування ми, як безпосередні представники територіальних громад та населення, залишаємо за собою право подальших акцій протесту!", - йдеться у зверненні. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!