Франківські онкологи допомогли першокласнику Максиму подолати рідкісну пухлину


В Івано-Франківській обласній дитячій лікарні розповіли, як рятували від рідкісної пухлини маленького Максима.

Історію порятунку розповіли на facebook-cторінці медзакладу.

У перший рік повномасштабного вторгнення, коли хлопчику було всього чотири роки, він почав стрімко втрачати вагу. Результати обстеження приголомшили родину: лікарі виявили агресивну дисеміновану епендимому — рідкісну пухлину, що утворилася в мозку та метастазувала в спинний мозок.

Перші шість блоків хіміотерапії Максим отримав у Харкові. Мама Максима пригадує: "Було дуже страшно в лікарні. Вікна тряслись, а діти дуже боялися. Раніше ми вже чули звуки обстрілів вдома. У наше село, де нас і застала війна, постійно прилітало. Ми спали всі в одній кімнаті. Завжди напоготові з речами. Тоді наш Максимко і почав худнути та втратив апетит".

Після лікування у Харкові Максим продовжив терапію у Київському міському клінічному онкологічному центрі, а згодом перебрався на Прикарпаття. План порятунку дитини спільно складали онкологи Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні Юрій Томащук та спеціалісти Лікарні Святого Миколая у Львові.

В Івано-Франківську хлопчик проходив основну терапію. Наступний етап у боротьбі за життя Максимка — трансплантація кісткового мозку, яку провели у Львові. Коли після чергового курсу хіміотерапії злоякісні новоутворення таки вдалося знищити, настав час розпочинати пересадку стовбурових клітин. Максимкові виконали аутологічну ТКМ, тобто пересадили його власні, заздалегідь відібрані, стовбурові клітини.

Після трансплантації Максим із мамою провели три тижні в стерильній палаті, оскільки на момент втручання його імунітет був вкрай ослаблений. Це необхідно для того, щоб пересаджені клітини мали шанс прижитися. Через два місяці онкогематологи повторили процедуру, і Максим пройшов тандемну, тобто подвійну трансплантацію. І знову три тижні в ізоляції. Обидві пересадки пройшли успішно.

Сьогодні маленький пацієнт вдома і продовжує боротися з підступною недугою. Попереду його чекає ще кілька етапів лікування, але найважче, як кажуть лікарі, вже позаду. Максимко тепер щасливий і радіє дитинству, адже нарешті пішов у перший клас.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!