Франківські пенсіонери отримають доплату з міського бюджету. Що для цього потрібно


В Івано-Франківську стартувало подання заяв на одноразову матеріальну допомогу пенсіонерам.

Ініціював таке рішення міський голова Руслан Марцінків. Право на грошу виплату мають люди, яким виповнилося понад 75 років, і чия пенсія не перевищує 3 тисячі гривень. Їм виплатять по 500 грн. А тим, кому 90 і більше – 1000 грн.

Міський голова Руслан Марцінків розповідає, таку ініціативу місто вирішило втілити через те, що 90% пенсіонерів отримують пенсію меншу, ніж 3 тисячі гривень.

«Зважаючи на непросту зиму та підвищення цін на тарифи, ми з фінансистами порахували, що цього року зможемо надати людям, що старші 75 років, одноразову матеріальну допомогу. Пенсії, яку вони отримують, недостатньо, щоб оплатити комуналку. Тому такі виплати необхідні, це реальна допомога», – зауважує Марцінків.

Для того, щоб скористатися такою можливістю достатньо заповнити заяву та додати копії паспорту та коду. Зробити це можна:

  • в департаменті соцполітики,

  • відділеннях ЦНАПу,

  • сільських радах (якщо ще немає відділення ЦНАПу)

  • відділі звернень міської ради.

Вже станом на 20 січня в департамент соціальної політики Івано-Франківська подали 21 таку заяву. Як зазначив директор департаменту Василь Семанюк, незабаром більше людей активізується на падання заяв.

«Сьогодні люди вже активніше приходять заповнювати заяви. Крім того, в центрі адміністративних послуг та сільських радах теж триває подача. Здебільшого особи, які звернулися – від 75 років, однак вчора було два звернення від осіб старше 90», – пояснює він.

Також наголошує, що у місті діє програма соціальної підтримки окремих категорій.

«У 2020 році у нас надавали одноразові допомоги на ліки та лікування 2 442 мешканцям на загальну суму понад 7 млн. У зв’язку з пандемію ми виділяли кошти медикам, що лікували хворих на коронавірусу. На це витратили понад 4, 5 млн грн. Це тоді, коли держава анонсувала 3% збільшення заробітної плати. Але на практиці цього не було. Тому платило місто. 215 медикам, які хворіли на ковід, виплачено майже півмільйона гривень», – розповідає Семанюк.

Загалом на різні одноразові матеріальні допомоги виділено понад 18 мільйонів. Місто ініціювало та виплачує і щомісячні допомоги: ветеранам ОУН-УПА, реабілітованим особам жертв політичних репресій, почесним громадянам та родинам загиблих учасників АТО, афганцям. У 2020 році їх виплатили на суму понад 3 мільйони. Також крім державних пільг на житлові комунальні послуги, з міського бюджету надаються 100% пільги учасникам АТО, ветеранам ОУН-УПА, тощо.

Долучається місто і до організації безкоштовних обідів. Лише у 2020 році виділено 300 тисяч для «Карітасу».

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!