Франківський лікар-хірург пройшов стажування у провідних клініках Європи


Нещодавно зі стажування у Відні та Гамбурзі повернувся хірург відділення загальної хірургії обласної клінічної лікарні Назар Омельчук.

Молодого лікаря з Івано-Франківська заклад Klinik Favoriten прийняв в рамках грантової програми. Віденське стажування проходило у відділенні гепато-панкреато-біліарноі хірургії під керівництвом одного з провідних фахівців у цій галузі професора Томаса Грюнбергера. Упродовж двох тижнів франківський хірург брав участь в операціях на підшлунковій залозі, печінці та жовчних протоках з онкологічною патологією та запальними захворюваннями, йдеться на сторінці ОКЛ.

"Вчитися у найкращих у Європі, а здобутий досвід привезти додому", – такий девіз молодого українського лікаря. Щоби попрацювати з професіоналами різних напрямків, хірург Омельчук заповнив грантову заявку на стажування одразу у дві європейські клініки та отримав запрошення оперувати й у Гамбурзі.

Тут він проходив навчання у відділенні загальної, вісцеральноі та торакальноі хірургії університетської клініки Гамбург-Еппендорф під керівництвом професора Якоба Роберта Ізбіцкі.

"Ця клініка є провідною з лікування злоякісних новоутворів підшлункової залози у периампулярній зоні, – розповідає Назар. – Крім того, я тут удосконалив навички володіння лапароскопічною технікою та інструментарієм в умовах симуляційних навчальних тренажерних залів".

Омельчук відзначає для себе особливо цікавий досвід в лікуванні ожиріння, раку підшлункової залози та товстокишкового раку. А ще розповідає про 48-річну пацієнтку з пухлиною печінки, яку оперували лапороскопічно.

"У Європі достатньо медичного обладнання й часто це спрощує задачі лікарів, – говорить Омельчук. – Наприклад, під час цієї операції лікарі проводили УЗД печінки, бачили її анатомічну структуру та поширеність пухлини. Саме завдяки цьому вдалося не лише запобігти крововтраті під час операції, але й завершити її швидше".

За словами Назарія, нині немає проблем з доступом до навчання у Європі, а закордонні медики відкриті й готові передавати свій досвід. "Там працює доказова медицина, досвід їхніх провідних центрів великий, ефективність методик перевірена часом, то чому б не використовувати такі можливості...", – каже хірург. 

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!