Ігор Дебенко: Наразі у Франківську ідея Народної Ради є лише декларацією


Ініціативу створення Народної ради було задекларовано на Майдані. Відповідно, до її складу, як органу, уповноваженого представляти інтереси народу України, очевидно мали б увійти не лише депутати від опозиційних до діючого режиму політичних сил, але й цілком закономірно – представники громадськості, активісти.

Такої думки дотримується й політолог, керівник Прес-служби Штабу національного спротивуІгор Дебенко, пише Фіртка.

"Це важливо. Як і необхідно усвідомлювати й те, що у своїй основі Народна Рада мала б стати тимчасовим органом, який, користуючись довірою суспільства, у свою чергу став би підґрунтям для «перезавантаження» політичної системи країни, насамперед системи органів публічної влади. Втім, наразі ідея Народної Ради є лише декларацією, що у призмі розгортання подій в країні відіграє передусім важливу символічну функцію. Ні більше, ні менше. Більше того, відсутність врегулювання механізмів наповнення її персонального складу представниками громадського сектору, а не лише політиками, уже спричинило чимале невдоволення в середовищі громадських активістів. Найбільше це спостерігається на місцях, зайвим свідченням чого став, зокрема, вчорашній розгляд цього питання на сесії облради.

На думку політолога, якщо все продовжуватиметься у тому ж дусі, Народна рада стане органом, де усі бажаючі бути її членами пересваряться між собою ще до того, як сама рада почне реально функціонувати.

"Більше того, теоретично може дійти до ситуації, коли окрім вже існуючої Ради Майдану в області, Івано-Франківської обласної ради, яка є легітимною, та Народної Ради, яка зараз створюється, ми створимо ще міфічну Надраду або ж Раду Рад. При бажанні будь-яку ідею, навіть абсолютно позитивну можна довести до абсурду. Питання лише в тому, чи йде це сьогодні на користь «революції», чи не відволікає від основної мети, якою б всі насправді зараз мали займатися".