Ігрова залежність в Україні не є масовою - дослідження


ГС "Центр відповідальної гри" за підтримки мецената в особі Favbet надала звіт за результатами досліджень щодо поширення ігрової залежності в Україні.

 Із зібраних даних стає видно, що проблема насправді не має такого масового характеру, як вважалося раніше.

Як відомо, 2020 року азартні ігри в Україні було легалізовано. Метою було не тільки створення додаткового джерела поповнення бюджету, а й організація здорової та безпечної для жителів країни гральної індустрії.

Утім, після підписання закону багато експертів і чимала частина суспільства висловилися щодо легалізації негативно. І головним аргументом у суперечці якраз і було поширення гральної залежності, якому законний статус гемблінгу (як і його небачена раніше доступність) будуть тільки сприяти.

Як проводилися і чим виявилися корисними дослідження

Експерти опитали понад 9000 клієнтів наземних і онлайн-казино. На основі зібраної інформації було складено портрет середньостатистичного гравця, а також встановлено критерії проблемної та патологічної ігрової поведінки. На підставі проведеної роботи було вирішено кілька важливих завдань:

- Складання рекомендацій щодо забезпечення безпечної гри для гральних закладів, гравців і наглядових органів;

- Розробка анкети для самодіагностики з метою виявлення патологічної ігрової поведінки;

- Створення першого в Україні клінічного керівництва з лікування ігрової залежності, яке буде незабаром надіслано до МОЗ.

На основі досліджень також будуть створені різні соціальні проєкти, спрямовані на захист громадян від ігрової залежності.

Проблема лудоманії перебільшена?

Як зазначили представники Національної служби здоров'я України, за перше півріччя 2023 року було діагностовано лише 27 випадків ігрової залежності, що вельми небагато з урахуванням легального статусу і повсюдного доступу до азартних ігор через сайти на кшталт цього, а також їхньої великої популярності.

Утім, гендиректор ДУ "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України" Сергій Шум зазначив, що відсутність масової проблеми не має бути приводом для розслаблення. Адже навіть за мінімальної кількості хворих необхідні ефективні методи лікування, на кшталт тих, що були презентовані на зустрічі.

Під час зустрічі виступила також представниця КРАІЛ Христина Дутка, яка зазначила, що на основі звіту буде створено комплексну державну програму з попередження та боротьби з лудоманією.

Нагадаємо, що з метою додаткової допомоги в боротьбі з ігровою залежністю в Україні вже кілька років працює реєстр осіб, яким заборонено доступ до азартних ігор. Внести своє ім'я до списку лудоманів можна і самостійно, оформивши розташовану на офіційному сайті КРАІЛ електронну заяву.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!