«Кавові» бомби на вулицях Івано-Франківська


Всі кавомобілі в Івано-Франківську працюють нелегально і можуть бути вибухонебезпечними. Адже, у цих пересувних кав’ярень немає жодного дозволу на здійснення торгівлі.

З метою безпеки їм заборонено використовувати газову балонну установку,  можна лише електрику. Однак офіційно цього ніхто не перевіряв. Так само і якість їхньої кави може стати неприємною несподіванкою для любителя підбадьорливого напою.

Чому незаконні «кавові» бомби й досі працюють в Івано-Франківську кореспондентові «Бліц-Інфо» розповів начальник Управління торгівлі виконавчого комітету міськвиконкому Олег Ганчак.

За словами управлінця, у випадку якщо б власник пересувної кав’ярні хотів отримати всі дозволи і пройти необхідні перевірки, він цього зробити не може. Адже механізм регулювання дрібно-роздрібної виїзної торгівлі в Івано-Франківську й досі не затверджений.

«Проект рішення ми підготували ще в січні, після того, як звернулися два власники кавомобілів, – каже Олег Ганчак. – Однак процедура повинна бути витримана за всіма нормами, що зайняло кілька місяців. Тож це питання мало б вирішитися на виконкомі вже найближчими днями». 

Наразі виявленням нелегальних кавомобілів займається рейдова група, що складається з представників інспекції з благоустрою, УМВС, громадського формування «Штаб», працівників Управління торгівлі. Але єдиними методами боротьби поки є лише складання протоколів за порушення статті 152 (самовільне зайняття елементів благоустрою) і 160 (здійснення незаконної торгівлі).

Як повідомив Олег Ганчак, уже складено з десяток таких протоколів. Штраф може сягати 1000 грн.

«Однак ця проблема комплексна, – додає Олег Ганчак. – Законністю пересувних кав’ярень мали б цікавитися і Податкова інспекція, ДАІ (адже торгівля здійснюється на проїжджій частині), Держгірпромнагляд (для перевірки на наявність вибухонебезпечного обладнання)».

Натомість, начальник інспекції ТУ Держгірпромнагляду в Івано-Франківській області Михайло Ковалюк пояснює, що коли в 2011 році вони отримали наказ з Києва перевірити пересувні кав’ярні, На Прикарпатті їх ще не було.

«А з’явилися вони тільки влітку минулого року. Але за нашою інформацією ці підприємці працюють без найманої робочої сили. Отже на них функції Держгірпромнагляду не поширюються. До перевірки таких кавомобілів наші інспектори можуть долучитися лише як консультанти за ініціативою міськради»¸- зауважує Ковалюк.

До речі, торік у центрі столиці  таки вибухнув  такий кавомобіль.