Хто з депутатів Франківської міськради задекларував найбільше нерухомості


Найбільше землі серед депутатів Івано-Франківської міськради у представників ЄС та ВО “Свобода”.

Найпоширенішим зловживанням у деклараціях депутатів міськради є не вказання ціни нерухомості, навіть тієї, що придбана минулого року, або й кілька років тому. Зокрема, вартість майна не вказали у деклараціях Роман Харук зі “Свободи” та Володимир Фецич з ЄС, пише Чесно.

Єдиним депутатом-безхатьком у складі міської ради є Михайло Нагірний з ВО “Свобода” — він не задекларував ані власного, ані орендованого житла.

У кого з депутатів міськради найбільше землі

Найбільше земельних ділянок — як за площею, так і за кількістю — має родина депутата із фракції ЄС Миколи Ковальчука. Загальна площа 29 ділянок, якими він володіє, 2,2 га. Цікаво, що 24 з них зареєстровано на дружину депутата. Всі вони знаходяться в селі Крихівці, що входить до Івано-Франківської ТГ, і були зареєстровані у її власності в один день — 10 грудня 2020 року. Вартість жодної ділянки у декларації депутата не вказана, проте можна зазначити, що середня вартість сотки землі у Крихівцях, згідно з оголошеннями на сайтах продажу, складає 70 тис. гривень.

Скріншот з оголошеннями про продаж земельних ділянок у с. Крихівці на одному зі спеціалізованих сайтів

Ковальчуку та його дружині належать ще три земельних ділянки у селах Загвіздя та Черніїв поблизу Франківська, а також дві земельні ділянки в Гуті, де знаходиться президентська резиденція. Проте в декларації депутата вказана лише вартість ділянки площею 5500 кв. м у Гуті. За неї у 2019 році він заплатив трохи більше 83 тис. гривень. 

Микола Ковальчук вдруге обраний до Івано-Франківської міськради від ЄС, займається будівельним бізнесом та потрапив у п’ятірку найбагатших депутатів ради у 2021 році. 

Родина Сергія Палійчука, що теж представляє фракцію ЄС, володіє чотирма земельними ділянками загальною площею 1,17 га. Дружина депутата володіє трьома ділянками — у 2014 році вона стала власницею землі в селі Яблуниця поблизу гірськолижного курорту “Буковель”. У 2017 році в її власності з’явилася ще одна ділянка у тому ж селі, а також ділянка в селі Вовчинець поблизу Івано-Франківська. Проте в декларації депутата вказано, що дружина не надала інформацію про вартість цієї землі. У 2018 році Сергій Палійчук набув право власності на земельну ділянку в селі Угринів неподалік від Івано-Франківська, проте теж не вказав у декларації її вартість.

У декларації Романа Харука з ВО “Свобода” фігурує сім земельних ділянок загальною площею 0,7 га. Вся ця земля належить дружині депутата. Три ділянки знаходяться в селі Лісний Хлібичин Коломийського району, чотири — в Івано-Франківську. Всю землю дружина депутата отримала в період з 2005 по 2015 рік, а вартість у декларації депутата не вказана. 

Стефан Магас, вдруге обраний депутатом міської ради від “Батьківщини”, задекларував чотири земельні ділянки загальною площею 0,7 га. Всі вони належать депутату та знаходяться у місті Яремче. Він набув право власності на них з 2004 по 2010 рік. А загальна їхня вартість, згідно з декларацією, складає 218 тис. гривень. 

П’ятірку “лендлордів” серед депутатського корпусу Івано-Франківської міськради закриває депутатка від ВО “Свобода” Ольга Бойчук. Згідно з її декларацією, чоловік депутатки володіє чотирма земельними ділянками в селі Іллінці Снятинського району загальною площею 0,63 га. У власність ці земельні ділянки чоловік отримав у 2016 році, їхня вартість на той момент не вказана.

Будинки, квартири, готелі та нежитлові приміщення

Найбільше нерухомості у депутата від ЄС Степана Руднянина. Загальна площа володінь родини депутата — понад 2,3 тис. кв. м. Родина депутата має в користуванні будинок в Івано-Франківську, будує житловий будинок у селі Вовчинець, а також у 2020 році Руднянин придбав майже за 3,7 млн гривень котедж площею 162 кв. м у селі Поляниця поблизу “Буковелю”. Також за понад півмільйона гривень, згідно з декларацією, депутат минулого року придбав квартиру площею 145 кв. м в Івано-Франківську. Ціна для квартири такої площі досить низька — нижча від показників опосередкованої вартості спорудження житла, прийнятих Мінрегіоном. Згідно з ними, для Івано-Франківської області ціна квадратного метра складає 11 898 гривень, а Руднянину квадратний метр житла вартував 3942 гривні.

Також депутат володіє нежитловими приміщеннями в Івано-Франківську, а у 2020 році отримав у спільну власність дві будівлі у Трускавці. Співвласниками приміщень є депутат Івано-Франківської обласної ради від партії “Слуга народу” Олег Качур, експомічник нардепа 7-го та 8-го скликань ВРУ Володимира Шкварилюка Роман Куцишин та трускавецький підприємець Сергій Сазонов. 

Понад 1000 кв. м складає задекларована нерухомість родини Миколи Ковальчука з ЄС. У 2020 році депутат придбав за 900 тис. гривень житловий будинок у Гуті площею 498,1 кв. м — таким чином, один квадратний метр цього будинка обійшовся депутату приблизно у 1800 гривень.

Дружина депутата володіє житловим будинком у селі Черніїв, що входить до Івано-Франківської ТГ. Є у власності депутата квартира в Івано-Франківську та два домоволодіння у селі Загвіздя, що також входить до Франківської громади.

Володимир Фецич із фракції ЄС задекларував нерухомості загальною площею понад 1000 кв. м. Депутат володіє житловим будинком у селі Вовчинець (230 кв. м), а також разом із дружиною має у власності та співвласності п’ять нежитлових приміщень. Цікаво, що ціна нерухомості та земельних ділянок, які задекларував депутат, не вказана. Майно Фецич та члени його родини отримали у власність за період з 2004 по 2018 рік. 

Ще один представник ЄС, Сергій Палійчук, задекларував нерухомість загальною площею майже 865 кв. м. Родина депутата має право на користування квартирою у Івано-Франківську. Ще на одну квартиру в Івано-Франківську депутат задекларував право безоплатного користування, проте не вказав площу нерухомості. 

У декларації Палійчук вказав, що його дружина володіє трьома житловими будинками — два вона отримала у власність у 2019 році, вони знаходяться в селі Яблуниця, а ще один, в селі Вовчинець, дружина отримала у 2020 році. У цих же населених пунктах дружина депутата має і земельні ділянки, проте ні вартість ділянок, ні вартість будинків у декларації не вказані. 

У 2019 році дружина депутата стала власницею двох нежитлових приміщень в Івано-Франківську, загальна площа яких складає понад 135 кв. м, а вартість — понад 1 млн гривень. Загальна площа нерухомості, вказаної в декларації Палійчука — майже 865 кв. м.

Родина депутата з ВО “Свобода” Романа Харука задекларувала нерухомість загальною площею понад 818 кв. м. Дружина депутата володіє чотирма будинками. Два з них — у Лісному Хлібичині на Коломийщині, два — в Івано-Франківську. Нерухомість вона отримала у власність у 2015, 2015 та 2019 роках, проте вартість цих будинків у декларації не вказана.

Крім того, у власності дружини є квартира в обласному центрі, а сам Роман Харук задекларував ще одну квартиру як об’єкт незавершеного будівництва. Також у депутата є нежитлове приміщення площею 345 кв. м та гараж в Івано-Франківську. Тричі поспіль Роман Харук обирається депутатом Івано-Франківської міської ради від ВО “Свобода”. 

Михайло Нагірний, який за 2020 рік заробив понад 5,1 млн гривень, подав досить дивні зміни до декларації. 22 березня депутат подав декларацію, в якій вказав, що у 2019 році набув у власність квартиру в обласному центрі площею у 80,8 кв. м. Вартість квартири не вказав. Проте вже 26 березня Нагірний подає зміни до декларації, де зазначена квартира зникає. Попри це у графі доходів сума не змінилась, тобто депутат є безхатьком, адже не задекларував ні власного, ні орендованого житла. До слова, Нагірний єдиний із 42 депутатів міськради 8-го скликання, який не задекларував жодного житла.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!