Кожні 15 хвилин уроки потрібно зривати. Франківський професор про здоров’я спини під час дистанційки


Під час онлайн-уроків кожних 10-15 хвилин потрібно робити перерви і змінювати положення тіла.

Про це розповів ортопед-травматолог, завідувач кафедри Івано-Франківського національного медичного університету Вадим Сулима, пише Суспільне Карпати.

Забудьте про стусани в спину

Ортопед розповідає, що карантин та дистанційна робота чи навчання - новий виклик для людей та опорно-рухової системи. Та, за його словами, це не є проблемою, якщо дотримуватися правил.

"Забудьте про стусани в спину і крики: "Сиди рівно!". Це не допомагає і викликає негатив у дітей. Просто правильно облаштуйте робоче місце для дитини і зону для відпочинку, поєднайте їх в одне ціле. Діти мають сидіти рівно, коліна і лікті повинні бути зігнуті під кутом 90 градусів. Щоб цього досягти, ноги не повинні висіти і бовтатися в повітрі. Використайте підручні засоби, наприклад, ящик для білизни поставте під ноги. Головне, щоб поверхня була жорстка. Поставте правильне крісло. Не використовуйте офісне крісло на коліщатках. Це має бути стілець на чотирьох ніжках з опорою під спинку", - говорить Вадим Сулима.

Також він додає, що всі комп'ютерні монітори мають бути на відстані витягнутої руки, а шия має перебувати у прямому положенні. Якщо голова буде опущена донизу, то напружуватимуться м’язи шиї. Тоді дитина буде швидше втомлюватися.

Робіть перерви кожні 10-15 хвилин

Вадим Сулима каже, що доросла людина в одному положенні може просидіти 30 хвилин. Та діти стільки часу сидіти не зможуть. Тому ортопед радить - коли дитина хоче змінити своє положення, то нехай робить це.

"Зробіть такий розклад, щоб 10-15 хвилин дитина сиділа за столом, а потім змінила положення. Має бути рухова активність. І якщо урок йде 30 хвилин, то його треба зірвати, призупинити. Учитель може запропонувати, наприклад, виконати разом танцювальні рухи. Це буде креативніше і цікавіше і для дітей. Нехай креативлять учителі, але кожних 15 хвилин треба робити перерви!", - вважає Вадим Сулима.

До того ж, каже професор, інколи діти займають положення тіла, яке їм зручне, але дивне для дорослих. У цих випадках дітей не варто рухати та робити зауваження. Якщо дитина хоче вчитися, лежачи на животі на підлозі чи стоячи на колінах, то нехай так і робить.

"Можна покреативити і приклеїти до низу стола аркуш, на якому дитина писатиме чи малюватиме. Це у випадку, якщо вона хоче навчатися належачи. Головне, щоб це було на твердій поверхні, на килимку, на підлозі, але не на м’якому ліжку. Дотримуйтеся дистанції з гаджетом і пам’ятайте про пряме положення голови. На перервах між уроками також добре робити присідання, місток чи планку", - радить ортопед.

Перевіряйте поставу вдома

Лікар радить обов'язково звертати увагу на ймовірні викривлення хребта у дитини. Для цього треба перевіряти поставу.

"Опущення одного з плечей, випинання лопатки, напруження м’язів спини батьки можуть побачити і самостійно. Тоді є підстави, щоб у майбутньому звернутися до спеціалістів для детального обстеження. Звертайте увагу і на спинку, і на ніжки, і на стопи, на симетричність постави. Ніколи не сваріть дітей і не кажіть: "Сядь рівно". Просто зробіть все можливе для правильної постави своєї дитини", - додав Вадим Сулима.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!