На Прикарпатті запустять маршрути спецперевезень для медиків з районів


На Прикарпатті розроблять маршрути та графіки перевезення медичних працівників з районів.

Про це повідомили під час комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики, пише Суспільне Карпати.

За словами директора департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури Сергія Подошви, зараз намагаються оперативно налагодити роботу з перевізниками, щоб максимально мінімізувати незручності для медиків.

"Проблема в тому, що в минулому році при повному локдауні було дев'ять профільних медзакладів, а станом на зараз - 28. Впродовж 25-го лютого ми провели консультації з перевізниками. Наразі маємо повне розуміння і підтримку бізнесу. Вже вчора були укладені перші договори з органами місцевого самоврядування", - каже Сергій Подошва.

За його словами, до Франківська найбільше медиків доїжджає з Тисменицької міської громади.

"В найближчі дні робота буде активізована. Паралельно ведеться робота з поліцією щодо погодження таких маршрутів. Зокрема, Тисменицька міська рада вчора уклала весь пакет документів, передбачених чинним законодавством", - розповідає чиновник.

Заступник голови обласної ради Сергій Палійчук говорить, що перш за все потрібно скласти списки, скільки, з якого району та у який час потрібно забирати людей.

"Правоохоронці просять розробити якісь спеціальні знаки "Медицина", аби їх не зупиняли. Попрацює над тим, щоб людям якісь посвідчення дали, що вони дійсно їдуть до медзакладу. І, що найголовніше, – домовтеся з підприємцями, які готові благодійно надавати свій транспорт. Можуть бути три дні, може тиждень", - зазначив Сергій Палійчук.

Станом на сьогодні, до департаменту щодо перевезень медичних працівників не зверталися, каже Сергій Подошва.

Натомість генеральний директор обласної клінічної лікарні Остап Грищук цю інформацію заперечує. Каже, що з таким питанням його перенаправляли з одного департаменту в інший. Єдиний, хто відреагував - івано-франківська влада.

"У мене у лікарні колектив близько двох тисяч працівників. Вони доїжджають з усієї області – Рогатина, Коломиї, Калуша, Тлумача, Тисмениці, Богородчан та Надвірної. По два автобуси з цих центрів. Люди будуть готові виходити на центральні дороги, маючи при собі посвідки про місце роботи і паспорт. Це має бути зранку, а увечері назад. Іншого варіанту немає", - каже головний лікар ОКЛ.

Як розповів голова комісії Андрій Яворський, вже сьогодні багато працівників на роботу не приїхали.

"Ми розуміємо, що вони приїхати не можуть, а лікувати пацієнтів треба", - говорить Андрій Яворський.

У деяких районах з ініціативи місцевої влади транспорт поїхав з табличками "спецперевезення медиків" за звичними маршрутами. Беруть тільки пасажирів на місця для сидіння і з довідками з місця роботи.

Комісія зобов’язала департамент розробити графіки та маршрути автобусів до кінця дня 26-го лютого.

Нагадаємо, з 26-го лютого, на Прикарпатті буде заборонена посадка та висадка пасажирів на рейси міжобласного сполучення залізничним, авіаційним та автомобільним транспортом.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!