На Прикарпатті зріс рівень занедбаності раку


Онкологи Прикарпаття б'ють на сполох - в області зріс рівень занедбаності раку, причому навіть візуальних форм.

Як повідомляють фахівці Прикарпатського клінічного онкологічного центру, найгірша ситуація з виявленням онкопатології шийки матки, позаяк занедбаність становить 41,5%, інформує Департамент охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА.

Насторожують й інші показники занедбаності раку, а саме: прямої кишки - 40%, молочних залоз 30%, яйників 29,4%. Таку статистику погіршила й пандемія COVID-19 та війна в Україні, що своєю чергою, обмежили ранню діагностику та профілактичні огляди.

Про це йшлося 22 вересня на мультидисциплінарній комісії обласного онкоцентру за участі директора департаменту охорони здоров’я Ігоря Дмитренка. В першу чергу, на нараді проаналізували діагностику та схему лікування онкогінекологічних захворювань, оскільки з таким діагнозом до року помирає понад 15% пацієнтів. Особливу увагу приділили візуальним формам злоякісних пухлин.

Тільки за перше півріччя 2022 року в Івано-Франківській області вперше виявили майже півтори тисячі онкологічних хворих, 377 з яких діагностовано аж на четвертій стадії. Майже третина зі всіх виявлених онкологічних патологій - візуальні форми раку.

За 6 місяців цього року на Прикарпатті від онкопатологій померли 528 людей, третина з яких померли до року. Директор департаменту охорони здоров’я Ігор Дмитренко закликає всіх прикарпатців частіше відвідувати сімейного лікаря та в жодному разі не нехтувати профілактичними оглядами. Адже рак - це не вирок, а рання діагностика та своєчасне лікування дають високі шанси на здорове та повноцінне життя.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!