На Прикарпатті одну з найменших шкіл опалюватимуть дровами


У 2013-2014 навчальному році у загальноосвітніх закладах району навчалося 5678 дітей. Це на 127 учнів менше, ніж минулого року. Відчутне зменшення кількості школярів відбулося у 6 школах: Довжківська (16 учнів), Довпотівська (34 учні), Луківська (26 учнів), Мостищанська (39 учнів), Середнянська (41 учень), Цвітівська ЗОШ І-ІІ ст. (22 учні). У цих навчальних закладах загальна кількість учнів менша 50-ти.

— У нас школа знаходиться у окремому приміщенні, — каже Неля Савчук, директор Довжківської ЗОШ. За її словами, сільська рада , до адміністративної одиниці якої відноситься село, знаходиться у селі Сівка. Сюди ж відноситься також село Діброва.

Школа у Довжці — малокомплектна. Якою буде її подальша доля, неділомо. Переносити школу — невигідно для селян.

— Довжка знаходиться у куті, — каже Надія Петрівна, секретар Довжківської сільської ради. — І доїжджати до Сівки треба через село Дорогів Галицького району. Прямого сполучення немає. Тому школярам їздити ніяк.

Цього року у селі Довжка було четверо випускників, при цьому одна із дівчат — із сусіднього села Діброва. За словами сільської голови, діти — дуже одбаровані, одна із дівчат є золотою медалісткою, а інша — має музичні здібності. Однак першого класу цього року у селі не було сформовано — немає учнів.

Нині у селі Довжка, історія якого сягає 1457 року, проживає 237 осіб, пишуть Вікна.

Середня наповнюваність учнів у класі у Калуському районі становить 16 у минулому навчальному році — 16,1.

У школах району створюються умови для навчання першокласників. Згідно фактичної мережі у 1 класи прийнято 582 дошкільнят, що на 16 дітей менше, ніж  у минулому році, — 598. Крім Довжківської ЗОШ, не було сформовано першого класу у Цвітівській (1 учень), Луківській (2 учні),  Середнянській (4 учні) ЗОШ І-ІІ ступенів.