На річках Гуцульщини місцеві звели льодові містечка


Десятки тонн криги, десятки пар робочих рук, майже тиждень часу - на річках Гуцульщини до Водохреща будують льодові містечка. Традиція тягнеться ще з діда-прадіда.

От тільки в наш час сильно підкоригована кліматичними змінами. Цього року в більшості сіл кригу майстри змушені були частково, а подекуди й повністю, замінити на дерево.

Про це йдеться в ТСН.

Заготовляти кригу для будівництва льодового містечка у Пістині чоловіки починають задовго до Водохреща. З водойми вирізають величезні брили, кожна така зо 300 кілограмів. На погоду цього року, кажуть селяни, буквально молилися. Гірські річки достатньо замерзнути не встигли. Кригою вкрилися лише ставки за кілька кілометрів від села. "Лід дуже крихкий. Якщо би зима тривала, наприклад, 2 тижні, і тримався мороз добре, то лід був би твердий. А оскільки температура плюс-мінус-плюс-мінус - є так, якби прошарки у ньому, і він досить крихкий", - пояснюють місцеві.

Обов’язки на цьому будівництві чітко розподілені. Андрій - за архітектора, під лінійку розкреслює брили. Хто вміє вправлятися з бензопилою, вирізає з них геометрично рівні деталі. Ну, а від когось тут вимагаються тільки м’язи - лід тягати.

Майже 5-метровий центральний хрест та ще три десятки елементів льодового містечка. Аби фігури не завалилися, селяни їх закріплюють снігом, рясно змоченим водою. Суміш наче бетонна виходить.

А в сусідній Соколівці своїми льодовими містечками колись гриміла на всю Гуцульщину. Але зміни клімату внесли свої корективи у давню традицію, і тепер майже усе тут збудоване з дерева. «Це до Бога треба звертатися, не дав нам криги. Три дні морозу, а п’ять днів тепла. І звідки крига?» - бідкається мешканка.

Щороку містечко у Соколівці різниться, адже за традицією кожного року за нього відповідає інша вулиця, а таких у селі 12. «Комусь щастить більше, що є більше льоду, кому менше, кому взагалі дощ випав - з льоду зробили, а дощ випав і всі прибирали ці містечка у целофани вночі, бо рано треба з чимось показатися», - кажуть учасники заходу.  

Селянам пощастило - за лічені дні до свята, коли основні дерев’яні конструкції вже стояли, крига нехай і тонка, але вкрила водойму. Тож з неї витесали капличку, престол для богослужіння, підсвічник і навіть символ року - тигра. «Ми сьогодні вже восьмий день робимо. Хлопці пиляють, ми прикрашаємо. А ще до того, в листопаді, рвали барвінок - жінки плели барвінки, віночки», - пояснюють жінки.

Більшість льодово-дерев'яних містечок горяни будують виключно заради сьогоднішнього ранку, аби після богослужіння пірнути в освячену воду. У Соколівці ж пішли далі - рясно прикрашають його гірляндами і вмикають, щойно темніє. Ці містечка простоять стільки, скільки дозволить погода. Часом аж до Стрітення.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!