Нардеп Богдан Бенюк: Кожен, хто не хоче жити в Україні, нехай пакує речі


Вчора народний артист України, депутат Верховної Ради від партії «Свобода», Богдан Бенюк, побував в Івано-Франківську. Під час візиту розповів про політику, ставлення до АТО, третій Майдан і вакцину для суспільства.

 - Як Ви думаєте, що змінилося після Майдану?

- По-перше, в нас зародилося відчуття нації, патріотичність – це дуже важливий момент. Я представляю ВО «Свобода». Організація декларувала певні речі, які пов’язують суспільство з існуванням нашої держави в майбутньому. Ми «билися» над питанням мобілізації і об’єднанням цієї держави, а тепер розуміємо, що «Революція гідності», війна, яка відбувається на сході, анексія Криму спрацювали набагато потужніше, ніж всі інші заходи. Буду пропонувати такий законопроект у Верховній Раді. Коли закінчиться війна, маю намір запропонувати тим людям, які не бажають жити в Україні, оцінити своє майно, квартиру, дістати від держави кошти як компенсацію, спакувати речі і вирушити геть з цієї країни. Якщо ж такі люди залишаться, то й далі вестимуть підпільну боротьбу проти держави. А цього допускати не можна.

- Як оцінюєте ситуацію на сході країни?

- Після підписання Угоди про асоціацію треба діяти рішуче. Президент повинен виконати всі покладені на нього зобов’язання. Максимально підсилити знищення терористів. Ні в якому разі не можна йти з ними на переговори, адже нині ми вже дійшли до парадоксу. На переговори до Донецька їхали ті, за ким тюрма плаче – бандити їдуть з бандитами домовлятися. Єдине, якщо б замість Кучми там ще би Янукович приїхав – то це якраз би була «нормальна» команда, яка веде переговори. Парадокс, але це правда. Добре, що до цього всього немає відношення Порошенко, бо в протилежному випадку варто було говорити й думати про те, що Майдан має бути і далі.

- Чи є імовірність третього Майдану?

Звичайно, що є. Вчора мене запитали, чи є імовірність того, що наші солдати, які брали участь в АТО і знищили сепаратистів розвернуть цю бронетехніку і підуть прямісінько на Київ. Вважаю, що так, у випадку, коли Уряд та Верховна Рада не буде належним чином виконувати свої обов’язки. На даний час Президент виконує свої обіцянки, але подивимося на ситуацію після 27 червня і те, що він буде робити, щоб очистити Парламент. Навіть у випадку, якщо будуть перевибори, ті, що займуть депутатські крісла, повинні робити рішучі кроки, приймати непопулярні рішення, підтримувати цілісність держави.

- Люстрація, на Вашу точку зору, як би мала виглядати?

- Параметри люстрації нас заставляє виставити життя. Люстрація мала відбутися ще давно, після 1991 року. Революція Гідності поставила ще один бар’єр - той, хто був в Уряді, в керівництві і мав з цього зиск – має піти. Ще й до сьогодні існують такі речі, що є люди, які лише чекають, поки влада відверне голову, щоб відрізати собі частину пирога. І ця бацила сидить у багатьох.

- А вакцина проти бацили якою має бути?

- Вакцина така, щоб ми зрозуміли, що ті речі, які відбуваються в нашому житті, переосмислити особисте ставлення до тих обов’язків, які має кожен громадянин в країні. Адже держава базується на кожному з нас.