Нідерланди вимагають міжнародного трибуналу через збитий на Донбасі «Боїнг»


Нідерланди розглядають можливість організації спільно з партнерами міжнародного трибуналу для судового переслідування тих, хто підозрюється в причетності до краху малазійського «Боїнга» над Східною Україною.

Про це повідомило у вівторок, 23 червня, агентство Reuters з посиланням на високопоставлених урядовців Нідерландів, які надали інформацію на умовах анонімності, передає «Ліга».

Хоча шанси на проведення успішного процесу невеликі, голландська влада сподівається на створення судової інстанції по принципу Міжнародного суду ООН для чинення тиску на Росію, роль якої в процесі називається «вирішальною».

З позиції Нідерландів, новий судовий орган повинен діяти за підтримки Ради Безпеки ООН після того, як буде завершено міжнародне розслідування причин катастрофи авіалайнера і органи слідства назвуть імена підозрюваних.

У березні агентство «Reuters» заявило, що четверо очевидців з контрольованої бойовиками території бачили запуск з землі ракети незадовго до падіння літака рейсу MH17 на Донбасі.

Раніше слідчі, які проводять розслідування катастрофи малайзійського «Боїнга» на Донбасі, заявили, що мають достатньо доказів, щоб встановити винних.

Підтвердження того, що малазійський «Боїнг777» був збитий «Буком», який був доставлений з Росії і знаходився під контролем російсько-терористичних військ є у доповіді Бориса Нємцова. 

Окрім того, виявилось, що Росія використовувала сфальшовані фото, щоб звинуватити Україну.

Літак «Боїнг-777» рейсу MH17 Амстердам – Куала-Лумпур авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» був збитий над Донбасом 17 липня; загинули всі 298 людей, які були в ньому. Більшість жертв була громадянами Нідерландів, тому Україна передала розслідування цій державі.

Попередні дані розслідування засвідчили, що літак зазнав катастрофи внаслідок влучення ззовні великої кількості об’єктів із високою енергією. На повніші результати чекають пізніше цього року.

Сепаратисти спершу святкували успішне збиття літака, вважаючи, що то український військовий транспортник. Потім вони почали заперечувати свою причетність і стирати свої попередні повідомлення в соціальних мережах.

Україна і значна частина світової спільноти вважає, що літак збили з наданої Росією потужної системи протиповітряної оборони проросійські сепаратисти чи й російські військові; Росія без успіху намагається скласти вину на українську сторону.