Облрада просить Кабмін включити до проєкту "Велике будівництво" і комунальні пам'ятки, які потребують реставрації


Івано-Франківська обласна рада звернулась до Кабміну щодо внесення змін до Порядку відбору проєктів робіт з реставрації, консервації, ремонту на пам’ятках культурної спадщини, які будуть реалізовані в рамках програми “Велике будівництво”.

Як йдеться в зверненні, програма “Велике будівництво” створює унікальні можливості для збереження пам’яток культурної спадщини України, особливо тих, яким загрожує знищення та руйнування. Однак постановою передбачено, що до участі у відборі допускаються проєкти, які включають роботи з реставрації, консервації, ремонту відповідних пам’яток лише державної форми власності, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

"На наше переконання, така умова позбавляє шансу на належне збереження та розвиток інших важливих пам’яток, що перебувають у комунальній власності територіальних громад. Пропонуємо доповнити останній абзац звернення прикладами таких унікальних пам'яток спадщини національного та світового рівня, що мають особливу історичну та мистецьку цінність і туристичну привабливість на території нашої області. Зокрема: церква Зішестя Святого Духа в Рогатині, Колегіальний костел Пресвятої Діви Марії (Станіславська колегіата) в Івано-Франківську, замок в селі Пнів. Чому саме ці пам'ятки? Вони не є державною формою власності, але подані до Кабміну нашою ОДА з проханням врахувати їх в програму Велике будівництво. Тому якщо внесуть зміни до постанови ми зможемо претендувати, щоб виділили кошти в тому числі на збереження цих пам'яток", - зачитав заступник голови обласної ради Василь Гладій.

За його словами, сьогодні територіальні громади працюють у складних фінансових умовах, тому їх рішення про взяття у власність пам’ятки та опіка над нею є проявом свідомого і відповідального ставлення до нашої спільної спадщини.

"Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, просимо внести відповідні зміни до зазначеної постанови з метою забезпечення рівних умов доступу державних та комунальних об’єктів культурної спадщини незалежно від їх типів та видів до ресурсів, від яких залежить їх подальше зберігання та  розвиток", - йдеться у зверненні.

"За" проголосували 72 депутати.

Варто зауважити, що подібне звернення прийняли, чи вже готують до прийняття й інші обласні ради. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!