Облрада просить президента повторно присвоїти звання Героя України Бандері і Шухевичу


Івано-Франківська обласна рада звернулась до президента з клопотанням щодо повторного присвоєння звання Героя України Провіднику Організації Українських Націоналістів Степанові Бандері та Головнокомандувачу Української Повстанської Армії Романові Шухевичу

Звернення обласної ради до президента зачитала депутатка від фракції "Європейської солідарності"" Наталія Перцович, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

"З погляду сучасності роль Степана Бандери та Романа Шухевича у становленні Української держави заслуговує найвищого визнання та поваги. Вони жили і боролися в той час, коли сама боротьба здавалася безнадійною, а мета – недосяжною. Протистояти доводилося як проти гітлерівського, так і проти сталінського тоталітарних режимів. Вважаємо політично вмотивованими та незаконними рішення Донецького окружного адміністративного суду та Вищого адміністративного суду України щодо скасування указів Президента України про присвоєння Степанові Бандері та Романові Шухевичу звання Герой України. Своє рішення суд мотивував тим, що Героєм України відповідно до чинних законодавчих норм може стати лише громадянин країни, а Степан Бандера та Роман Шухевич з огляду на історичні обставини де-юре такими не були.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, вимагаємо відновлення історичної справедливості та клопочемо про повторне присвоєння звання Героя України Провіднику Організації Українських Націоналістів Степанові Бандері та Головнокомандувачу Української Повстанської Армії Романові Шухевичу. Водночас закликаємо Президента України В. Зеленського і Верховну Раду України внести зміни до Закону України “Про державні нагороди України” та Указу Президента України “Про звання Герой України” в частині присвоєння звання Героя України особам, які не мають або не мали громадянства України", - йдеться у тексті звернення.

Під час запитань до доповідачки, свободівець Михайло Королик поцікавився, чому Петро Порошенко за час свого перебування на посаді президента не відновив присвоєння звання Героя України Шухевичу і Бандері.

"Пригадуємо, як обласні ради по цілій Україні просили Петра Олексійовича повторно надати звання Героя Шухевичу і Бандері, але не розумію, чого це не було. Ситуація не відрізнялась від сьогоднішньої. Це найактуальніше питання. У всьому світі шанують своїх героїв і ми не гірші за цілий світ. Попри те, що хтось там стурбований, чи не в захваті від цього рішення. Тому мене дивує, чому звання не присвоїли за 5 років його каденції", - записав Королик.

Наталія Перцович відповіла, що тоді були важливіші питання.  

"Ми повертаємося в минуле, чи думаємо, як будемо будувати нашу державність зараз? Тоді відбувалися значно важливіші процеси з відновлення української армії, збереження нашої ідентичності. Так само тоді, як і зараз, закидали, що це питання не на часі", - сказала Перцович.

Голова фракції ВО "Свобода" Ігор Дебенко під час обговорення зауважив, що націоналісти в будь-якому випадку будуть голосувати за повернення історичної справедливості. 

"Але мене здивували і насторожили слова пані Наталії. Які важливіші питання могли бути з 2014 по 2019 рік? І Бандера і Шухевич у символічному вимірі  - це символ спротиву російської агресії. Які могли бути важливіші питання, щоб простим рішенням відновити історичну справедливість, яку вже прийняв президент Ющенко? Я розумію, що Янукович цього не міг робити. Але чому Порошенко не зробив? Сподіваюся, що тепер Зеленський прийме вольове рішення", - висловив сподівання Дебенко.

Голова облради Олександр Сич зауважив, що це був би хороший політичний жарт, що Порошенко не надав повторно звання, а Зеленський - присвоїть.

Водночас заступник голови облради Микола Палійчук пригадав, що наша облрада однією з перших на початку двотисячних приймала звернення про присвоєння звання Героя.

"РНБО прийняло рішення яким дозволяє президенту скасовувати незаконні укази Януковича. Тому пропоную, щоб Зеленський просто скасував злочинні укази Януковича, щодо відміни присвоєння звання Героя Шухевичу і Бандері", - запропонував заступник.

Своєю чергою депутатка облради Оксана Когут акцентувала, що Бандера і Шухевич є обличчям, душею і честю нації.

 "Ми не можемо нівелювати це. Я звертаюся до вас від імені Калущини - батьківщини Степана Бандери, це рішення є вкладом у нашу перемогу. Дотепер ім'я Бандери кидає в мороз наших ворогів. Тож це рішення дуже актуальне, зважаючи на оце "грання м'язами" Росії на кордоні з Україною", - сказала депутатка.

В результаті "За" звернення проголосували 77 депутатів. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!