Обмін гривні на готівковий долар: як розпізнати підроблену купюру


Як відомо, з 3 жовтня 2023 року, НБУ скасував фіксований курс іноземної валюти в Україні. Така “керована курсова гнучкість” є важливим кроком на шляху до валютної лібералізації та повернення ринку до мирних часів.

Тобто, зараз Нацбанк не встановлює директиви на зміни курсу у банках та обмінниках. Натомість він змінюється у залежності від поточного стану валютного ринку. 

Але, не дивлячись на це, люди все одно продовжують проводити обмін готівки з гривні на долар. Якщо це робиться у звичайного “міняли” на ринку, можна зіткнутися з шахрайством. Тому, важливо знати, як відрізнити справжні “зелені” від підроблених. А з метою поліпшення власного дозвілля, можна зайти на рейтинг RCgroup, який розповідає про кращі онлайн-казино 2023 року. 

Ознаки, що допомагають побачити “фейковий” долар

Немає опису.

Підробка будь-яких грошей є тяжким злочином, який впливає на економіку та фінансовий стан індивідуальних осіб. Тож, знати типові ознаки доларових банкнот потрібно кожному. До них відносяться:

  • Наявність металевої смуги з написом USA та номенклатурна позначка;
  • Водяний знак із зображенням того ж самого історичного діяча, що й на лицьовому боці банкноти (це можна побачити на світлі);
  • Залежно від кута огляду, цифри номенклатури повинні мати ефект зміни кольору (медовий та зелений);
  • Портрет президента або металеві смужки мають намагнічуватися (ефект магнетизму перевіряється на спеціальному обладнанні);
  • Деякі елементи мають особливий рельєф, тому їх легко перевірити дотиком. 

Попри це, щоб захистити себе від подібного шахрайства, варто використовувати тільки ліцензовані пункти обміну валют. Вони завжди мають дозволи від державних органів та регулярно проходять перевірки. Своєю чергою, це гарантує надійність обмінного процесу та його відповідність поточним законам. 

Інші зовнішні недоліки, які сприяють виявленню підробки

Під час вироблення справжніх купюр використовують фірмовий папір з глянцевою поверхнею. Тому, якщо вона є блискучою або матовою - це підробка. Щобільше, “фейкові” долари мають погану якість офсетного другу.

Також, на поверхні оригінальних грошей існують спеціальні схеми, які сяють під впливом ультрафіолетового випромінювання. Тобто, корисно “просвітити” банкноту перш ніж приймати рішення про обмін. При цьому, відчуття від тримання валюти у руках теж є важливим. Справжні купюри матимуть унікальні фактури та відчуття, яких немає у підробок.

На правах реклами

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!