Обранці прикарпатських громад опановували інструменти для ефективної діяльності депутатів місцевих рад


25 жовтня 2020 року в Україні відбулися місцеві вибори, у результаті яких депутатами вперше стало багато нових представників громад, у яких є потреба дізнатися більше інформації про роботу представницького органу громади та інструменти для ефективної депутатської діяльності.

Щоб допомогти місцевим обранцям якнайкраще виконувати їх функції, ULEAD Івано-Франківський регіональний офіс днями організував семінар «Інструменти для ефективної діяльності депутатів місцевих рад», який відбувся в онлайн-форматі.

Керівник Івано-Франківського РО Руслан Панасюк зауважив, що такий семінар проводиться цьогоріч вдруге і покликаний упорядкувати досвід обранців громад та поєднати його з чинними нормами законодавства. Він наголосив, що Закон "Про статус депутата місцевого самоврядування" є своєрідною абеткою для обранців громади.

За його словами, Програма робить чимало для зміцнення спроможності громад за допомогою консультацій та заходів, а тому є ключовим партнером для громад у підсилені їх потенціалу.

Учасниками заходу стали два десятки депутатів з семи прикарпатських громад, які й поділилися сподіваннями від семінару. Так, вони хотіли дізнатися більше про правові засади своєї діяльності.

Під час семінару радник Максим Чопей ознайомив депутатів місцевих рад із механізмами реалізації повноважень депутатів місцевих рад, способами взаємодії депутата з виборцями, процедурними аспектами діяльності ради, зокрема статусом, правами та обов’язками депутата місцевої ради, регламентом місцевих рад та робота в постійних комісіях, а також роботою з виборцями та звітуванням депутатів місцевих рад. Він наголосив, що, зважаючи на зміну повноважень рад, зросла і відповідальність депутатів за ухвалення рішень щодо життя у своїй громаді. Тому РО усіляко сприятиме у наданні роз'яснень щодо діяльності обранців територіальних громад.

Учасники семінару були активними, а захід був насичений цікавою інформацією.

Своїми враженнями від заходу поділилася депутат Підгайчиківської сільської ради Романія Костюк: "Семінар дуже сподобався, адже мене вперше обрали депутатом, а часу прочитати відповідні закони іноді бракує. Структуровану інформацію на слух було сприймати значно легше. Також я отримала відповіді на свої запитання, приміром, про хід сесійного засідання", - зауважила вона і висловила надію узяти участь у інших активностях від Програми.

Нагадаємо, що U-LEAD у березні 2021 року розпочне впроваджувати програму комплексного навчання депутатів місцевих рад, для участі у якій заплановано відібрати 50 територіальних громад з усієї країни, що мають бажання та готові залучити до участі у навчанні весь депутатський корпус ради.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!