ОБСЄ допоможе Україні лише звітами


В Івано-Франківську відбулася зустріч представників спостережної місії Організації з безпеки та співробітництва в Європі з депутатом обласної ради Юрієм Романюком. Представники Угорщини, Німеччини та Данії цікавились роботою «Благодійного фонду оборони Прикарпаття», який створено для надання допомоги Збройним силам України.

Юрій Романюк повідомив, що фонд виник як волонтерський рух через неспроможність уряду забезпечити військо всім необхідним. Активісти спрямували свої зусилля, щоб привезти в країну кевларові каски та бронежилети. Проте законодавство ЄС забороняє закуповувати і перевозити через кордони таке обладнання. З огляду на це волонтери змушені доставляти таке обладнання контрабандним шляхом. «ОБСЄ могла б посприяти у створенні коридорів на кордоні для безперешкодного провезення засобів індивідуального захисту. Я погодився зустрітися з місією ОБСЄ, щоб достукатись. Це крик душі України — нам потрібна ваша допомога! Забезпечте нам коридор, щоб ми могли доставляти засоби індивідуального захисту. Я не кажу наступального озброєння. Мова йде лише про каски та бронежилети — це елементи захисту людини», — заявив Романюк. Зрозумівши, що зустріч виходить за рамки дипломатичного протоколу, керівник місії угорець іштван Венцель попросив оператора ОТБ «Галичина» припинити зйомку події.

Юрій Романюк повідомив, що Івано-Франківська область уже втратила 15 бійців у зоні АТО (пізніше ще двоє прикарпатців загинуло). Такі жертви пов’язані з тим, що бійців не забезпечено засобами індивідуального захисту і вони не мають навіть шансу врятувалися від пострілів на ураження. Депутат зазначив, що наразі не можуть розв’язати проблему на рівні уряду і попросив у місії ОБСЄ сприяння, щоб забезпечити безпеку людей. На думку Юрія Романюка, країни Європи блокують закупівлю відповідного обладнання. «Побічно ОБСЄ, Європа, ЄС, США, Канада створюють сприятливі умови, щоб Росія успішно знищувала Україну. По суті, світове співтовариство оголосило Україні ембарго на військову допомогу», — сказав Ю. Романюк.


Голова місії іштван Венцель вислухав усі зауваження депутата і запропонував викласти ці факти у звіті та надіслати його у штаб-квартиру ОБСЄ. Разом із тим, за його словами, навіть якщо звіт прочитають в ОБСЄ, це ще не дає жодної гарантії, що ситуація зміниться.

Зустріч тривала близько півтори години і попри те, що здебільшого говорив Юрій Романюк, деякі відповіді представників ОБСЄ могли б зацікавити наших читачів. Однак вже після закінчення дискусії п. іштван дізнався, що крім телевізійників, на зустрічі був і кореспондент газети «Галичина». Представник ОБСЄ заявив, що він не дає дозволу на висвітлення фактів, які стали відомими в процесі розмови з Юрієм Романюком. Мотивація така, що він не знав про присутність преси на зустрічі, а отже, не дозволяє оприлюднити цю інформацію. В ході нетривалої дискусії про демократію і роль ЗМІ представник ОБСЄ наполіг на тому, щоб у процесі висвітлення цієї теми журналіст сконцентрував увагу на діяльності фонду Юрія Романюка, а не на позиції ОБСЄ в контексті військового протистояння з Росією. Отож ми вимушені виконувати «джентльменську угоду» з п. іштваном, адже йдеться про велику політику, де ніхто не зацікавлений в ускладненні ситуації.

Галичина