В облраді обурені, що ОДА створила неспроможні громади, а тепер просить для них гроші на зарплати


Сьогодні, 18 червня відбулося засідання комісії Івано-Франіквської обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій.

Серед іншого, депутати розглянули проєкт рішення про внесення змін до обласного бюджету на 2021 рік, інформує Бліц-Інфо.

За словами заступниці директора департаменту фінансів ОДА Ганни Качур, пропонується спрямувати видатки в сумі 49,8 тис. грн Переріслянській територіальній громаді і 300 тисяч Витвицькій ТГ для ліквідації заборгованості з зарплат.

Своєю чергою заступник голови обласної ради Микола Палійчук поцікавився, чому гроші виділять саме цим громадам, якщо заборгованість є і в інших громадах.

"Коли ми будемо давати субвенцію на виплату зарплат тим чи іншим громадам, я б просив запрошувати голів тих громад, щоб вони звітували, який у них бюджет, скільки мешканців і скільки працівників в апараті. Бо бюджет громади маленький, а штат роздули. Хай голови б пояснювали чому у них саме скільки працівників, а ми б розказали їм, як зменшити витрати. Вони були створені 4 роки тому і за цей час в мене таке враження, що голови тільки листи пишуть, щоб їм помогли грошима. А на наш лист, щоб оптимізували штатну чисельність апарату, реакції немає",- сказав заступник.

Своєю чергою голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич наголосив, що висновки про доцільність створення цих громад давала саме ОДА.

"Ви говорите, що це маленькі громади і вони фінансово неспроможні, але хто давав висновки про доцільність їх створення? Ви одразу не бачили, що вони неспроможні? Департамент фінансів робив висновки про їх спроможність, а тепер плачете про їх неспроможність. То ви що, робили висновки за політичним замовленням? Тільки тому, що комусь треба було створити ці громади, а не для того, щоб громада була самодостатньою? Так виходить", - сказав Олександр Сич.

Депутат облради, свободівець Ігор Дебенко додав, що теж не розуміє сенс передавати гроші цим громадам, адже вони були створені як самодостатні.

Тож після обговорення депутати вирішили не голосувати за цей пункт змін до бюджету, адже такі борги є у 62 громадах, а ОДА подала тільки ці дві і не змогла аргументувати свою пропозицію.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!