Омбудсман вимагає розслідувати "неналежне реагування" поліції щодо побиття людей у Франківську


Омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до керівництва Національної поліції України з вимогою призначити службове розслідування через інформацію про неналежне реагування органами поліції на подані до 3 березня заяви і повідомлення мешканців Івано-Франківська про побиття їх невідомими особами.

За словами Омбусмана, в медіа та соцмережах 3 березня ширилися відео, на яких молоді особи на вулицях міста Івано-Франківськ вчиняють напади на випадкових перехожих, зокрема й осіб літнього віку, безжалісно завдають їм ударів руками та ногами й застосовують газові балончики. Свої жорстокі дії та знущання молодики знімали на мобільні телефони, а відео викладали в соціальних мережах та месенджерах, як згодом повідомили, «для хайпу».

Поліціянти встановили особи зловмисників, напередодні їм оголосили про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України. Досудове розслідування триває. 16-річному хулігану Івано-Франківський міський суд визначив домашній арешт з цілодобовим носінням електронного засобу контролю. Його 18-річний спільник чекатиме суду у СІЗО без права внесення застави.

"Водночас у соціальних мережах під дописами до оприлюднених відео, містяться коментарі та відеоматеріали, у яких дописувачі повідомляють про факти звернення до 03.03.2024 потерпілих від нападів до органів поліції щодо побиття їх невідомими особами, однак, як стверджується, ці заяви залишалися без належного реагування. Звернувся з цього приводу до керівництва Нацполіції. Усі вчинені злочини мають бути розслідувані та отримати належну правову оцінку, а винні мають понести справедливу відповідальність!",- наголосив Лубінець.

Нагадаємо, 16-річний та 18-річний хлопці нападали на пересічних франківців, зокрема літніх людей. Вони били перехожих та застосовували до них балончик сльозогінної дії. Свої дії вони знімали на мобільні телефони.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!