Опера франківського композитора отримала премію Королівського філармонічного товариства у Великій Британії


Опера українських композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка "Чорнобильдорф" отримала премію Королівського філармонічного товариства Великої Британії в номінації "Опера та музичний театр".

Про це пише Суспільне Культура.

“Це для нас сюрприз, оскільки ми — не зовсім британська опера. Але це дуже приємне визнання, бо з нами у номінації були два з найбільших оперних театрів світу з величезними бюджетами. І наша самопроголошена оперна студія, яка займає 20 квадратних метрів у Спілці композиторів, перемогла цих монстрів оперної індустрії. Дуже вдячні всім партнерам”, — прокоментував Суспільному композитор Ілля Разумейко.

Королівське філармонічне товариство Великої Британії було засноване у 1813 році і є одним із найстаріших музичних товариств у світі. Премію присуджують від 1989 року за живе виконання класичної музики.

Переможців обирають експерти з класичної музики Великої Британії. Серед конкурентів була опера "Діалоги кармеліток" режисера Баррі Коскі та опера "Невинність" у постанові Саймона Стоуна.

"Насправді це не персональна відзнака, це відзнака України. Такі речі треба діставати на загал і гордитись ними, бо це справжнє підтвердження нашої стійкості і відповідальності за культурне життя країни", — додав композитор Роман Григорів.

Про що опера "Чорнобильдорф"

Chornobyldorf, або "Чорнобильдорф" — опера композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка, які поєднали у творі народний і класичний спів із театром, танцем та унікальними музичними інструментами.

Створена у 2020 році, вона розповідає про світ постапокаліпсису, про нащадків людства, які намагаються відродити втрачену цивілізацію за допомогою археологічних перформансів-ритуалів.

Автори твору наголошують: опера — не про ЧАЕС як таку, а про життя після "великого вибуху". Хоча, за сюжетом, прив'язка до атомних станцій все ж таки є.

Зокрема, назва — це гібридне поєднання знайомого нам топоніма Чорнобиль та назви австрійського міста Цвентендорф. Їх об'єднує атомна історія. Це міста, де свого часу були побудовані атомні станції. У Чорнобилі сталась масштабна катастрофа, у Цвентендорфі станція так і не відкрилась через протести місцевого населення.

Опера увійшла до шістки найкращих опер і музично-театральних вистав за версією всесвітньої мережі Music Theatre Now, а британська газета The Times назвала її "сучасним українським шедевром, який варто побачити кожному"

Прем'єрний показ Chornobyldorf у Великій Британії відбувся у межах Сезону культури Велика Британія/Україна під час фестивалю сучасної музики в Гаддерсфілді, де вона стала подією-відкриттям. Запис опери транслювали місяць на британському радіо класичної музики ВВС-3.

У січні також відбулося вісім вистав опери у межах фестивалю перформативного мистецтва The Prototype Festival у Нью-Йорку (США).

Зараз Роман Григорів та Ілля Разумейко працюють над новою оперою GAIA-24. Її прем’єра відбудеться 10 травня у Києві. А 16 травня опера відкриє провідний європейський фестиваль O.Festival.

Роман Григорів та Ілля Разумейко — українські композитори, засновники лабораторії сучасної опери Opera Aperta та фестивалю сучасного мистецтва Porto Franko.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!