Парламентарі-свободівці: Україна має не просити, а вимагати від світу визнання Голодомору геноцидом


7 грудня під час розгляду в парламенті проєкту Постанови про звернення Верховної Ради України до демократичних держав світу щодо визнання Голодомору 1932-1933 років злочином геноциду українського народу народні депутати-свободівці Андрій Іллєнко та Михайло Головко наголосили, що світові необхідно розповідати про цю трагедію та вимагати визнати Голодомор геноцидом, аби подібні антилюдські дії більше ніколи не повторилися.

Виступаючи з парламентської трибуни, Андрій Іллєнко провів паралелі між злочинним большевицьким та нацистським режимами. За його словами, нацистська Німеччина, яка організувала Голокост, знищена, режим засуджений, а злочинців притягнуто до відповідальности. Ба більше, у багатьох країнах світу є кримінальна відповідальність за заперечення Голокосту.

"У цій ситуації зрозуміло, що про цей злочин не лише написано у підручниках, а його подолано і такого більше ніколи не станеться. А коли йдеться про Голодомор 1932-1933 років, про голодомори 1921-1922 та 1946-1947 років, то зрозуміло, що режим, який це все творив і знищив мільйони українців, не те що не знищено, його навіть не засуджено! Згадаймо репресії, виселення, депортації, знищення української інтелігенції, насильницьку русифікацію тощо - це усе один, цілий комплекс дій, спрямованих на знищення української нації. І той режим, який це робив, хіба покарано? Чинна російська влада нині навіть бравує цими ганебними діями, мовляв, Сталін був "ефективним менеджером", а особи, які нині йдуть на нас війною - це нащадки тих, хто чинив Голодомор та вбивства українців.

Маємо також розуміти, що нині точиться війна, схожа на борню 1917-1918 років, бо той самий ворог іде на нашу землю. І щойно у Москви буде нова найменша можливість організувати черговий геноцид - вони це зроблять. Тому маємо стояти до перемоги за свою землю, а світові роз'яснювати суть цього страшного злочину, який може повторитися в майбутньому. А головне - робити висновки і бути українцями, пам'ятати про своїх предків, відчувати свою відповідальність і шанувати пам'ять мільйонів, які знищив тоталітарний большевицький московський режим у ХХ столітті", - заявив Андрій Іллєнко.

Михайло Головко констатував, що попри величезну кількість фактів і доказів злочину большевицького режиму, значна частина европейських партнерів не визнала Голодомор геноцидом українського народу.

"Прикро за Німеччину, Британію, Францію. Згадаймо про Ізраїль, який мав схожу трагедію. Мову про ворожу Москву взагалі вести не варто. Водночас обурює, що наші европейські партнери, маючи чимало доказів, не хочуть визнати факт геноциду української нації, який організували большевики на нашій власній території.

Нині постаємо перед черговим викликом із боку Кремля, який не може змиритися з існуванням України та нашого народу. З цього варто винести урок, що маємо покладатися на власні сили, єдність народу та наше військо. Зараз маємо уже не просто звертатися до Европи, а вимагати засудити дії большевицької Москви, яка влаштувала Голодомор-геноцид українського народу та вимагати активнішої підтримки у боротьбі з Кремлем, який окупував Крим та розв'язав війну на Донбасі".

Нагадаємо, рішення щодо проекту постанови про звернення до демократичних держав щодо визнання Голодомору геноцидом українців підтримали 233 народні депутати. Не підтримали звернення нардепи від "Опозиційного блоку". Також серед тих, хто не підтримав проект були представники "Батьківщини" та Самопомочі", оскільки більшість з них були відсутні, або не голосували.