Патріарх Філарет у Франківську розповів, чи буде об'єднання УПЦ КП і Автокефальної церкви


7 липня на Івано-Франківщину з душпастирським візитом завітав Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарета

На сьогоднішній день однією найбільш обговорюваних новин у суспільстві є можливе об'єднання Православної церкви Київського патріархату і Автокефальної православної церкви. На вчорашній прес-конференції глава УПЦ КП Філарет, розповів про те на якому етапі вони знаходяться зараз, та які перешкоди стоять на шляху об'єднання, повідомляє кореспондент "Бліц-Інфо".

"Коли почалась війна, наш синод звернувся до керівництва Автокефальної церкви з пропозицією об'єднатися в єдину помісну українську православну церкву. Вони підтримали цю пропозицію. Тоді були утворені комісії, які на своїх засіданнях підтвердили, що бажання до об'єднання у нас спільне. За рішенням комісії, об'єднавчий Собор вирішили скликати на 14 вересня. Проте, оскільки комісії не мають права самостійно скликати Собор, потрібно щоб священні синоди обох церков, на своїх засіданнях, підтвердили бажання скликати Собор", - пояснив Патріах. 

За його словами кожна церква повинна була до 30 червня визначитись чи вона за скликання Собору. Проте Автокефальна церква попросила дати ще трохи часу, оскільки синод де все вирішиться, скликаний на 9 липня. Якщо рішення буде позитивним, то Собор відбудеться, але якщо негативним, чи вони поставлять неприйнятні умови, то Собору не буде, переконаний Блаженнійший.

"Вони, ставлять нам умову збереження в новій назві слова "автокефальна" церква. Але ми виступаємо проти, оскільки у назві помісна православна церква, уже закладена ця теза, адже немає патріархату без автокефалії. Проте ми готові піти на компроміс і погоджуємося, що парафії церкви на місцях, можуть у своїх статутах зберегти назву автокефальна", - пояснив Патріарх Філарет.

Ще однією умовою представників автокефальної церкви є рівне представництво на соборі, тобто по 50 % делегатів з кожної сторони. Проте київський патріархат на такі умови не хоче іти.

"Це несправедливо, оскільки УПЦ КП підтримує 44 % населення, а УАПЦ - 1.2 %. Ці величини є неспівставні. 1200 зареєстрованих парафій УАПЦ і 5 тисяч у нас. Ми запропонували від 15 парафій 1 делегата. Відповідно нас буде більше 300 делегатів, а від них більше 90. Рішення на соборі приймаються більшістю, тому розуміючи малу кількість їхніх делегатів, УАПЦ іще думає", - пояснив Філарет.

Якщо Собор не відбудеться, УПЦ КП буде вирішувати питання чи варто вести переговори з УАПЦ, яка зриває процес. Адже за словами Патріарха умови які запропонувала УАПЦ КП, схвалені Вселенським Патріархом Варфоломієм. До того ж є більш реальний шлях об'єднання це перехід парафій з УАПЦ в КП. Цей процес зараз іде в Україні.  

Патріарх Філарет переконаний що роз'єднане Православ 'я в Україні вигідне для Росії. Адже об'єднані українські церкви не дадуть знищити нашу країну.