Понад 20% прокурорів Прикарпаття отримують пенсії - ЕП


В Івано-Франківській області понад 20% працівників прокуратури отримують пенсії.

Про це повідомляє Економічна правда та пояснює ймовірні причини у матеріалі "Прокурори з обмеженими можливостями. Скільки з них в Україні мають статус осіб з інвалідністю?".

До теми: Хто і які пенсії отримують прокурори Прикарпаття

Так, ЕП проаналізувала дані 8 070 декларацій, які змогли ідентифікувати за 2023 рік (по посаді чи місцю роботи, де зустрічається згадування слова прокуратура). Всі декларації доступні у формі відкритих даних на сайті НАЗК. Облікова чисельність прокурорів на початок 2024 року становила приблизно 9,2 тисячі осіб, тобто вибірка становить 87%.

Далі видання наводить факти.

За даними Держстату, на початок 2022 року в Україні налічувалося 2,72 мільйона осіб з інвалідністю або 6,6% від усього населення країни. Під час великої війни ця цифра зросла до 3 мільйонів громадян (7,5%).

Для порівняння журналісти також відібрали приблизно 10 тис. декларації інших силових органів (Нацполіція, БЕБ, НАБУ, ДБР і т.д.) і перевірили частку, кому призначена пенсія, що є однією з ознак наявності групи інвалідності. Серед цих працівників правоохоронних органів даний показник не перевищує 1,8%. 

Натомість в прокуратурі кожен п’ятий в декларації вказав наявність пенсійних виплат.

У того, що частка пенсіонерів-прокурорів більша, ніж в середньому по країні чи в інших силових органів, є пояснення. Річ у тім, що працівники прокуратури мають законне право на пенсію за вислугу років незалежно від віку, у разі наявності 25 років вислуги, зокрема стажу роботи на посадах не менше 15 років. Розмір пенсії має становити 60% суми місячної заробітної плати, але не більше 10 прожиткових мінімумів (29,2 тис грн).

Штат органів прокуратури за останні 10 років був зменшений вдвічі. А кількість їхніх пенсіонерів, наприклад, після початку великої війни, збільшилася на 30%. Таке різке зростання не може бути пояснене органічною вислугою років, крім як оформленням групи інвалідності.

За даними співрозмовників ЕП з економічного блоку уряду (які побажали не згадувати їх через сенситивність питання), лише близько 10% отримувачів пенсії за спеціальним законом "Про прокуратуру" отримують її за інвалідністю.

Рядові прокурори лише в 19% декларацій вказали отримання пенсії, тоді як серед керівного складу (начальники та заступники начальників в прокуратурах) це зустрічається у 38% випадків. В реальності це число ще більше, якщо рахувати і членів родини, як у випадку із відстороненим прокурором Хмельниччини Олексієм Олійником.

"Наявність пенсій і головне їх різке зростання під час війни – питання не лише морально-етичне. На це у 2023 році пішло 288 млн грн. Середня пенсія працівника прокуратури становить 199 тис грн на рік або 16,6 тис грн на місяць. А ще наявність пенсії за інвалідністю дає переваги під час працевлаштування і переміщення з посади на посаду і зменшує вірогідність звільнення. То ж подолати цю проблему буде не просто", - підсумовує видання.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!