Позбавити облради залишків повноважень під час війни шкідливо для інтересів держави, - Олександр Сич


У воєнний час органи місцевого самоврядування слід розвивати і конструктивно використовувати для стабілізації ситуації в суспільстві, а не згортати й нівелювати.

Таким був лейтмотив доповіді "Обласна рада в умовах режиму воєнного стану" голови Івано-Франківської обласної ради, науковця Олександра Сича на ІХ Міжнародній науковій конференції "Муніципальні читання імені Антона Кохановського", що відбулася в Чернівцях.

У першій частині виступу історик тезово розкрив ґенезу того непривабливого стану, в якому сьогодні опинилися обласні ради, і яке формувалося в умовах існування в Україні авторитарного політичного режиму. Як відомо, старт йому дав указ президента Леоніда Кучми 1995 р. про ліквідацію виконкомів обласних і районних рад та створення замість них відповідних районних та обласних державних адміністрацій. У другій частині подаю аналіз тих правових підстав, які дає для повноцінного функціонування обласних рад Закон України "Про правовий режим воєнного стану".

"Намагання деяких "каліфів на годину" позбавити обласні ради залишків їхніх повноважень в умовах, коли Україна здобула статус кандидата в члени ЄС і готується до повноцінного вступу до нього, слід розглядати через призму їхніх особистих дріб'язкових інтересів і як шкідливі для національних інтересів України. Адже однієї із головних вимог до члена в кандидати ЄС є наявність розвиненої демократії. А преамбула Європейської хартії місцевого самоврядування чітко вказує "Органи місцевого самоврядування є однією з головних підвалин будь-якого демократичного режиму".

Війна однаковою мірою як формує виклики, так і дає можливості вибудовувати добрі перспективи. Очевидно, в залежності від того, наскільки влучно сформовані відповіді на ці виклики. А тому вона є як викликом для функціонування місцевого самоврядування, так і дає можливості сформувати у створених нею умовах добрі перспективи для його післявоєнного розвитку. Бо ж ця війна ведеться за цивілізоване майбутнє України і в ньому має бути місце й для цивілізованого місцевого самоврядування", - підкреслює Олександр Сич.

Детальніше про це й трохи більше у відео:

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!