Ринкові викрутаси: «Болехівський ринок» ніяк не стане болехівським


Минулого року Болехівська міськрада в апеляційній інстанції скасувала державний акт на право постійного користування колективного підприємства «Болехівський ринок Долинського райспоживтовариства» земельними ділянками в Болехові. Так юридично долинські підприємці після ухвали апеляційного суду перестали бути користувачами територій «малого ринку» — у центрі міста і «великого ринку» — на околиці.

Ці площі перейшли у землі запасу Болехівської міськради, а з 1 січня колективне підприємство «Болехівський ринок» за рішенням міськвиконкому і розпорядженням міського голови зобов’язане було звільнити земельну ділянку, на якій розміщений «великий ринок». Але не так сталося, як гадалося...

Новий статут «малого ринку»

Спираючись на ухвалу Львівського апеляційного господарського суду (на той час касаційну скаргу керівництво  колективного підприємства «Болехівський ринок» подало з порушеннями, тож вона була відхилена), за два дні до Нового року депутати міськради сесійно вирішили створити комунальне підприємство «Новий ринок» — затвердили статут підприємства і дозволили виготовлення «проекту землеустрою щодо відведення в постійне користування земельної ділянки орієнтовною площею 0,09 га для здійснення ринкової торгівлі» в Болехові.

Попередній стан і якість обслуговування «малого ринку», як засвідчили соціальні збурення упродовж минулого року, не влаштовували нікого, окрім його керівництва, — ні міськраду, ні громаду міста, а головно — майже три десятка підприємців, які працювали на ринку. Адже на цій земельній ділянці вони своїми силами і коштом облаштували торгові місця. Відтак підписували договори оренди на земельні ділянки під тимчасовими спорудами, але платили так, ніби вони ці торгові місця винаймали в «Болехівського ринку Долинського РСТ». Але відповідних послуг від адміністрації ринку підприємці не отримували — за електроенергію платили кожен самостійно і за лічильником; час від часу на території ринку адміністрація вмикала освітлення; десь-колись, як кажуть торгівці, могли і відро води дати, але навіть елементарних санвузлів не було — ходили «до вітру» у дерев’яні «віходки». Та попри все керівництво «Болехівського ринку» передбачало ще й підвищення орендної плати, хоч на той час для цього не було відповідних підстав.

До речі, підприємство, маючи державний акт на право постійного користування земельною ділянкою, платило лише єдиний податок. А коштів на поліпшення інфраструктури та благоустрою «малого» і «великого» ринків бракувало «хронічно». і лише приписи відповідних структур і депутатські рішення, рекомендації комісій, розпорядження міського голови  спонукали адміністрацію «Болехівського ринку Долинського РСТ» до елементарних порухів у напрямі покращення благоустрою.

Громаду міста здебільшого не влаштовував стан «великого ринку» — неналежна якість торгових місць, відсутність зручностей і води, нерозмежованість видів торгівлі і т. д. Загалом порядку на ринку не було. Такі підприємці, своєю чергою, не влаштовували і міську раду — ще з 2012 року депутати час від часу питання про стан «Болехівського ринку» порушували на сесійних засіданнях. А також приймали рішення про поліпшення умов торгівлі не лише на «малому» чи «великому» ринках, а й на приватному ринку підприємця Михайла Гошовського. Йшлося і про огородження території, і про стан торгових споруд, і про водозабезпечення та водовідведення, створення передбачених умов для торгівлі тваринами тощо. Звісно, завдяки міськраді, активності депутатів, громади і підприємців-торгівців деякі зрушення на «великому ринку» відбувалися — долинські підприємці облаштували кілька павільйонів і т. д.  Але відчутного покращення не сталося. До речі, це підтверджують доповідні записки депутатських комісій. На «великому ринку» і далі продовжували торгувати «із землі», під час обілечування адміністрація ринку не контролювала наявність необхідної документації в торгівців — зокрема, про підприємницьку діяльність та дотримання елементарних санітарно-гігієнічних вимог під час торгівлі продуктами тощо. Очевидно, дирекція ринку головно переймалася тим, як поповнити бюджет свого підприємства. Тож 2013 року сесія міськради визнала роботу «малого», «великого» і приватного ринків «незадовільною». 
Але замість того, щоб ситуацію виправити і почути представників міської громади, керівництво «Болехівського ринку Долинського РСТ» вирішило у суді «виправити» незадовільну оцінку своєї роботи — по-перше, а по-друге, вимагати скасування рішення сесії про визнання недійсним акта на право постійного користування землею «Болехівським ринком Долинського РСТ». Але у жовтні торік Болехівська міськрада виграла у Львові апеляційну судову інстанцію — державний акт скасували. Закономірно, що відтак виникло питання про подальшу роботу підприємців-торгівців на «малому ринку». Можна було шляхом аукціону віддати земельну ділянку в оренду чи продати її або створити комунальне підприємство. Це питання неодноразово обговорювалося міськрадою разом із самими підприємцями, які торгують на «малому ринку» і схвалили створення комунального ринку. Тепер згідно зі статутом комунального підприємства підприємці самі і з-поміж себе визначають кандидатуру директора, а призначає його, згідно із законодавством, своїм розпорядженням міський голова. Статут комунального підприємства передбачає, що воно сплачуватиме 1% земельного податку до бюджету міста і 30% — з чистого прибутку. Решта коштів залишається для розвитку самого комунального підприємства. А від попередніх долинських господарів ринку Болехів не мав жодного хісна — сплачував єдиний податок. Створюючи комунальне підприємство «Малий ринок», Болехівська міськрада в особі депутатського корпусу, здається, передусім надіялася, що таким чином порядку на ринку у центрі міста буде більше, а підприємцям працюватиметься затишніше.

Своєю чергою, «великий ринок» має більшу площу — 1,5 га, а для наведення на ньому ладу потрібні чималі кошти. Торгівлю на «великому ринку» в Болехові проводять раз на тиждень (на «малому» — щодня). Тож якщо і на місці «великого ринку» в майбутньому міська рада захоче заснувати комунальне підприємство, то найперше треба буде вкласти великі кошти у благоустрій ринку. Сьогодні ж є розпорядження Болехівського міського голови від 18 грудня 2014 року — керівництву «Болехівського ринку Долинського РСТ» звільнити  до 1 січня 2015 року територію ринку. Але розпорядження міського голови не виконують — на «великому ринку» і далі господарюють долинські підприємці «Болехівського ринку Долинського РСТ». Річ у тім, що їхнє керівництво звернулося наприкінці минулого року із заявами-скаргами у всі можливі правоохоронні структури України — від Генпрокуратури і до Долинського РВ УМВС — і вважає дії міськради і розпорядження міського голови «рейдерським» захопленням та «перешкоджанням підприємницькій діяльності». Для нас такі дії керівництва «Болехівського ринку» як мінімум дивні, адже є ухвала апеляційної інстанції за жовтень 2014 року, яку в грудні того ж року керівництво «Болехівського ринку» намагалося оскаржити в Київському Вищому господарському суді, але першу спробу долинських підприємців на час роботи з матеріалом суд відхилив через недотримання процедури.

Самоврядуванню «шиють» кримінал

На прикладі відносин колективного підприємства «Болехівський ринок Долинського РСТ» з громадою міста Болехова, чиї інтереси уповноважена відстоювати міська рада, можна простежити небезпечну тенденцію: бізнес не особливо переймається рівнем стосунків з громадою чи з органами місцевого самоврядування, а проторює «стежки» до діалогу з правоохоронцями, фіскальними чи інспекційними структурами. Тобто шукає не порозуміння, а «даху». А правоохоронці в таких випадках іноді дивують своєю оперативністю і притьмом порушують кримінальні справи лише на основі заяв-скарг.

— Я здивований реагуванням правоохоронців, — каже міський голова Болехова Зенон Макота, — в один день порушити кримінальну справу проти міськради і того ж дня вже викликати працівників міськради до себе. Якось я звернувся до відповідних силових структур з інформацією про факти розкрадання лісів, особливо «агролісів», на території Болехівської міської ради. Мені відповіли, що порушень нема. А тим часом щоночі повз мою хату вивозять деревину. Проте реагування — жодного. Натомість коли громада міста законним шляхом через суд відібрала у бізнесу неправомірно приватизовану земельну ділянку, то правоохоронці та інші відстоювачі верховенства права раптом так миттєво й оперативно порушили кримінальну справу і взялися її розслідувати. Такого за вісім років свого господарювання у Болехові я ще не бачив. У нас до трьох днів навіть людину не почнуть розшукувати. А нас, працівників міськради, навіть у день сесії викликали на допити. Все робили так, ніби запопадливо намагалися перешкодити проведенню сесії міськради, на якій планували розглянути «ринкові» питання. Сотні запитальних знаків — що це? Хіба за це загинули і продовжують віддавати свої життя українці? А може, місцеві правоохоронні структури причаїлися й думають, що наслідки Революції гідності їх оминуть? Надії марні — не оминуть...

Кримінальне провадження проти Болехівської міської ради за ознаками правопорушення — «самоуправства» порушено 29 грудня 2014 року — як реагування на скаргу керівництва «Болехівського ринку Долинського РСТ». Ніхто чомусь «не зауважив», що дії міської ради як правомірні підтвердив апеляційний суд ще у жовтні 2014 року. А ту терміновість, з якою слідчий СВ Долинського РВ УМВС в Івано-Франківській області старший лейтенант міліції Т. Тимочко просив «видати оригінал рішень... від 11 грудня 2014 року про створення комісії з обмеження земельної ділянки та з вимогою до директора підприємства «Болехівський ринок Долинського РСТ» Гошовського М. Ф. до 1 січня 2015 року звільнити земельну ділянку, якою користується підприємство, та всі документи, які стали підставою для видачі вищенаведених розпоряджень», можна, на наш погляд, пояснити однією причиною: поспішали, щоб завадити створенню комунальних підприємств на базі «малого» і «великого» ринків у місті Болехові. Така запопадливість старшого лейтенанта і беручкість прокурорського наглядового супроводу дуже виразно проступають на тлі розповсюдження «потрібних» чуток серед підприємців і представників громади в міськраді про нібито намагання керівництва міськради відстояти свої «інтереси» шляхом створення в Болехові комунального підприємства «Малий ринок». Таким чином, робиться все, щоб вирішення питання про подальшу долю ринку в Болехові було відкладено на невизначений час. А далі — місцеві вибори: може, якраз керівництво міста зміниться на «благіше», «поступливіше» — на «своє», та й депутатський корпус не буде таким принциповим.

На наше переконання, болехівські ринкові викрутаси сьогодні «благословляють» ті чиновники, які свого часу їх проводили і від яких ще й досі влада на Прикарпатті не очистилася, пише газета Галичина.