Що робити, якщо роботодавець відмовляється віддавати зароблене


Влітку зазвичай з’являється чимало можливостей підзаробити. На площах Івано-Франківська «розляглись» літні майданчики для відпочинку, для яких потрібна обслуга – офіціанти, бармени, прибиральники.

На такі пропозиції зазвичай відгукуються студенти, вони ж бо влітку навчанням не обтяжені. Та чи готові за таку роботу платити? Гарантії, що отримаєте від роботодавця обіцяне немає – домовленість між сторонами переважно ніяк не узаконюється.

Кореспондент «Бліц-Інфо» спробував «влаштуватись» на таку роботу, щоб довідатись про умовами набору персоналу. Майже всюди, запитували : «Ви, студент? Бо нам потрібні працівники тільки до кінця літа, можливо, ще вересень». «Так, я студент і мене цікавить робота тільки до осені», – фраза у відповідь. Зникає певне напруження і тоді розпочинається діалог між роботодавцем та «охочим працювати». Відбулась співбесіда після котрої запросили на стажування, відразу на наступний день, але попередили : «Якщо навідується працівник із податкової, ви – стажер!». Звісно ж, про офіційне працевлаштування не йшлося, зарплату пропонували у «конверті». 

Юрист Наталія Челах каже, гроші в конверті в нашій державі – дуже звичне явище. Такі роботодавці не хочуть платити скажених податків і є випадки, коли можна постраждати: звільнення без пояснень і попередження, дехто насмілюється не виплатити заробітну платню.

Тож найкраще уникати неофіційного працевлаштування. Однак, можливість нелегального чи напівлегального заробітку зазвичай переважає над перспективою виснажливого пошуку легальної роботи. Тож при неофіційному працевлаштуванні залишається покладатися на чесність роботодавця. 

А що робити, якщо недобросовісний роботодавець не оформив вас офіційно та не виплачує заробітну плату? У цьому випадку варто «тиснути» на те, що неоформлені трудові відносини – це злочин роботодавця. 

– Якщо не виплатили зарплату, можна попередити начальника про те, що звернетеся із відповідними заявами до податкової, прокуратури та інших інстанцій у котрих повідомите – він виплачує «чорну» чи «сіру» зарплату, уникає сплати податків тощо, – радить юрист. – Якщо не вдається вирішити конфлікт мирним шляхом, слід писати скарги в інспекцію з питань праці, прокуратуру, податкову. Добре було б заручитися підтримкою інших працівників та надати хоч якісь докази роботи на підприємстві, – радить юрист. 

Проте, в будь-якому разі слід пам’ятати, незалежно від того, легально ви працювали чи ні, не бійтесь звертатися до суду. Якщо навіть не вдасться стягнути зарплату, можна притягнути роботодавця до кримінальної відповідальності за грубе порушення законодавства про працю.