Спортсмен із Франківщини пробіг 250 кілометрів, аби зібрати гроші на ЗСУ


Спортсмен із Франківщини Микола Таран пробіг 250 кілометрів за шість днів та зібрав кошти на потреби ЗСУ.

Про те, як спортсмен подолав таку дистанцію та скільки зібрав коштів на підтримку армії molbuk.ua поспілкувалася зі спортсменом.

– Бігати я почав ще до університету. Коли завершив навчання в університеті, зрозумів, що не хочу залишати біг. Згодом поставив перед собою мету – взяти участь у заокеанському старті. Проте спочатку відбігав для цього декілька марафонів в Україні, – розповідає Микола Таран.

Подолав більш як 50 забігів

У 2018 році спортсмен презентував Україну на марафоні Skechers Performance Los Angeles Marathon в Лос-Анджелесі. Вдруге пробіг Oslo Triple 73 кілометри в Норвегії. Пізніше Микола Таран подався на рекорд України і став першим українцем, який двічі пробіг таку відстань у Норвегії.

– Я взяв участь майже в 50 забігах, дистанції були різні: від 24 до 100 кілометрів. Також брав участь в екстремальних забігах із перешкодами, зокрема Spartan Race Ultra на 50 кілометрів у Польщі, – каже Микола.

Зараз хлопець проводить тренування п’ять разів на тиждень, пов’язуючи силові та бігові навантаження. Торік Микола Таран розпочав підготовку до бігу на ультрамарафонську дистанцію – 170 кілометрів.

Після початку війни плани та пріоритети змінилися, настав період, коли хлопець навіть і думати не міг про спортивні змагання.

Мав представити Україну, а опинився в теробороні

– Я повинен був презентувати Україну і вдруге побити рекорд. Пам’ятаю, зима, холод… Взагалі не та погода, щоб тренуватися, але попри це був сконцентрований на підготовці до забігу, – згадує Микола. – Тоді я не цікавився новинами. Люди говорили про можливий початок війни, але уваги цьому не приділяв, бо для мене було дико повірити в те, що у сучасному світі таке можливо…
Після 24 лютого хлопець призупинив тренування. З перших днів думав, як стати корисним. Відтак вступив до тероборони.

– У перший день війни я прокинувся о шостій годині ранку на пробіжку. Зазвичай впродовж двох годин там, де я бігаю, могли проїхати три машини. Здивувало тоді, що для звичайного ранку автівок було багато. Повернувся додому, а мати каже: "Почалася війна". Тоді не розумів, що мені робити, думав, чим в такий час стати корисним. Тож вирішив вступити до тероборони, – розповідає спортсмен.

"Не здавався, бо знав, що роблю гарну справу…"

29 серпня Микола впродовж шести днів пробіг марафон, де збирав кошти для армії.

– В один день мені спало на думку, що я можу допомогти бігом. Зв’язався зі своєю подругою, яка збирала кошти для військових, що на гарячих напрямках, і організував благодійний марафон. Маршрут обирав сам, з понеділка по суботу бігав вдома, у Франківську. У перший день пробіг від села Небилів Калуського району до села Росільна Івано-Франківського району. Так склалося, що мої друзі, приїхали в Чернівці. Тому останні кілометри я вирішив пробігти саме там і фінішувати біля Чернівецького національного університету, – каже Микола.

Протягом марафону хлопцю вдалося зібрати 15 тисяч гривень та 250 євро.

– Перед стартом мені написала дівчина з-за кордону, яка запропонувала за кожен кілометр відправляти один євро. І завдяки їй вдалося зібрати також гарну суму – 250 євро.

Наступним разом Микола Таран думає подолати відстань від Івано-Франківська до Чернівців.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!