Субвенція: 87 округ отримав вдвічі більше за інші округи Прикарпаття


Під час другого розподілу субвенцій Івано-Франківщина на соціально-економічний розвиток окремих територій сукупно отримала 79 мільйонів 738 тисяч 75 гривень.

З них 27% піде на заклади охорони здоров’я, 22% - на ремонт доріг, 20% - на дитячі і спортивні майданчики,  майже 19% - на ЖКГ та інфраструктуру, 12% - на заклади освіти та менше 1% - на соціально-культурну сферу. Із загальної суми субвенцій, які розподілені між усіма областями, Івано-Франківщина отримала 4,6% та перебуває на восьмій позиції між Полтавською та Запорізькою областями, пише ОПОРА.

Проблеми непрозорого розподілу субвенцій і впливу політичного чинника на визначення суми субвенцій досі нікуди не зникли, тому тут про це не йдеться, оскільки доведеться дослівно продублювати частину попереднього матеріалу про весняний розподіл субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій, з яким можна ознайомитись за посиланням.  Зважаючи на це, ми одразу перейдемо до питань, хто і скільки на округ отримав та що за ці кошти мають зробити.

Хто і скільки отримав

Найбільша сума субвенції розподілена між місцевими бюджетами за пропозицією Василя Вірастюка (87 округ) – 19 мільйонів 993 тисяч 474 гривень. На інші округи субвенцій спрямовано майже вдвічі менше. На 88 округ Андрія Іванчука скеровано 10 мільйонів 587 тисяч 463 гривні, рівно 10 мільйонів гривень піде в місцеві бюджети 89-го виборчого округу Володимира Тимофійчука, 9 мільйонів 999 тисяч 138 гривень буде спрямовано на соціально-економічний розвиток 84 виборчого округу, який у парламенті представляє Ігор Фріс, 9 мільйонів 930 тисяч гривень розподіллено за пропозицією Едуарда Прощука між місцевими бюджетами виборчого округу №85. За пропозицією Олександра Матусевича 9 мільйонів 749 тисяч гривень буде скеровано на розвиток населених пунктів 86 виборчого округу та 70 тисяч гривень на населений пункт 85 виборчого округу, а саме село Кадобна, яке є частиною Брошнів-Осадської об’єднаного громади, центр якої входить до складу 86 виборчого округу. 9 мільйонів 409 тисяч гривень буде піде у 83 виборчий округ, де народною депутаткою обрана Оксана Савчук. Під час весняного розподілу субвенцій 83 виборчий округ не отримав жодної гривні «соцеконому», так само як і 87 округ, проте цього разу, на відміну від попереднього розподілу, 87 округ отримав вдвічі більше, ніж інші округи, чого не скажеш про Івано-Франківський 83 виборчий округ. Це свідчить про відсутність зрозумілого і однакового підходу до розподілу державної фінансової підтримки регіонам.

Куди підуть гроші

Сто відсотків субвенцій розподілених за пропозицією Оксани Савчук (83 округ, м. Івано-Франківськ) підуть на медичну сферу. На капітальний ремонт відділень торакальної хірургії, реабілітації та фізіотерапії Обласної клінічної лікарні передбачено 8 млн 630 тис. грн. За 250 тис. грн мають виготовити необхідну для цього ремонту проєктно-кошторисну документацію. Для Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні за 190 тис. грн мають придбати дефібрилятор із функціями моніторингу, ручної дефібриляції, автоматичної зовнішньої дефібриляції і кардіостимуляції. На придбання для цього ж медичного закладу двох приліжкових моніторів з функцією капнографії, ЕКГ, вимірюванням артеріального тиску та визначення рівня кисню в крові субвенцією передбачена сума, що становить 270 тис. грн, а за 69 тис. грн для дитячої лікарні мають придбати три шприцевих одноканальних інфузійнийних насоси.

Найбільш пріоритетними напрямками Ігоря Фріса (84 округ, центр м. Тисмениця) для залучення коштів державної субвенції соціально-економічного розвитку окремих територій були медичні заклади та заклади освіти, куди приблизно пропорційно скеровано понад 60% субвенцій, які отримав округ парламентаря. На медичні заклади скеровано 32% від суми 9 млн 999 тис. 138 грн, а на заклади освіти 31%. На сферу ЖКГ та інфраструктуру піде 22%, на дитячі та спортивні майданчики 10% від вищезазначеної суми, а на ремонт доріг 5%. Універсальний портативний УЗД-апарат за 1 млн 700 тис. грн придбають для Тлумацького центру первинної медичної допомоги, а за 1 мільйон 499 тисяч 664 гривні здійснять утеплення фасаду та ремонт покрівлі в Блюдниківській амбулаторії загальної практики. На підтримку закладів освіти передбачено 3 млн 120 тис. грн, з яких 780 тисяч гривень піде на капітальний ремонт Нижнівського НВК, 840 тисяч гривень капітальний ремонт Прибилівського НВК, а 1 мільйон 500 тисяч гривень на будівництво дитячого садка у селі Крихівці. На облаштування велосипедної та пішохідної доріжок набережної річки Дністер у місті Галичі передбачена субвенція у розмірі 2 мільйони 183 тисячі гривень. За 900 тисяч гривень у селі Сілець мають збудувати спортивний майданчик зі штучним покриттям, а за 49 тисяч гривень планується придбати елементи дитячого майданчика для с.  Яківка. На ремонт доріг передбачено 547 тисяч 474 гривні, за які планується здійснити капітальний ремонт алеї Шептицького в місті  Бурштині.

Пріоритетом залучення Едуардом Прощуком (85 округ, центр м. Калуш) субвенції соціально-економічного розвитку були дитячі і спортивні майданчики та спортивна інфраструктура. Навіть якщо субвенція стосується підтримки закладів освіти чи розвитку місцевої інфраструктури, то вона обов’язково зі спортивним акцентом. Наприклад, як прибудова спорткомплексу до школи чи капітальний ремонт стадіону. Єдина субвенція, яка жодним чином не пов’язана зі спортивною тематико, це 430 тисяч гривень на капітальний ремонт коридорів, класних кімнат приміщення Кадобнянської гімназії. П’ять субвенцій по 99 тисяч гривень підуть на капітальний ремонт чотирьох дитячих майданчиків у Калуші та одного у селі Пійло. На капітальний ремонт дитячого майданчика у селі Верхня передбачено 398 тисяч 239 гривень, капітальний ремонт дитячого майданчика у смт Войнилів планується здійснити за 980 тисяч 634 гривні, а капітально відремонтувати дитячий майданчик у місті Рогатині на вулиці Перенівській заплановано за 887 тисяч 036 гривень. За ініціативою народного депутата Едуарда Прощука на прибудову спорткомплексу до школи в селі Новиця (коригування кошторисної документації) піде 509 тисяч 510 гривень, на подібні роботи у Верхньолипицькому ліцеї передбачено 200 тисяч гривень (добудова до Верхньолипицького ліцею спортивного залу – виготовлення проєктно-кошторисної документації). 700 тисяч гривень субвенції на 85 виборчий округ буде скеровано на капітальний ремонт приміщень роздягальні, душової та вбиралень на території Зборянської гімназії 500 тисяч гривень на капітальний ремонт стадіону в селі  Іванькова, а решта коштів від загальної суми субвенцій підуть на спортивні майданчики. Зокрема, 1 мільйон 500 тисяч гривень спрямовується на нове будівництво багатофункціонального спортивного комплексу у місті Калуші по вулиці Ринковій, за 1 мільйон 819 тисяч 600 гривень мають капітально відремонтувати спортивний майданчик зі штучним покриттям у селі Крилос, 783 тисячі 254 гривні підуть на ремонт спортивного майданчика по вулиці Рубчака у місті Калуші, а на капітальний ремонт спортивного майданчика зі встановленням спортивного комплексу у місті Рогатині по вулиці Перенівській передбачено 726 тисяч 727 гривень.

За пропозиціями Олександра Матусевича (86 округ, центр м. Долина) під час розподілу субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій між місцевими бюджетами розподілено 13 субвенцій, які в основному підуть на капітальні ремонти об’єктів соціальної інфраструктури, а також на будівництво спортивних майданчиків. По 1 мільйону 500 тисяч гривень субвенції з «соцеконому» піде на нове будівництво спортивних майданчиків зі штучним покриттям у селах Небилів, Старий Мізунь та Луквиця.  За 1 мільйон 500 тисяч гривень у 86 окрузі мають відремонтувати дах Яблунського ліцею, на капітальний ремонт приміщень коридорів, класних кімнат Брошнів–Осадського ліцею передбачена субвенція розміром у 510 тисяч гривень, а за 300 тисяч гривень у селі Сваричів повинні відремонтувати дитячий садок «Колобок». Капітальний ремонт благоустрою площі Івана Франка та пішохідних доріжок у місті Болехові проведуть за 619 тисяч гривень, так само за кошти субвенції з «соцеконому» проведуть капітальний ремонт благоустрою території Брошнів-Осадської селищної ради на вулиці 22-го січня, 85 – на це з державного бюджету піде 430 тисяч гривень. На капітальний ремонт санвузла в Старостинському окрузі села Брошнів передбачено 160 тисяч гривень, а на капітальний ремонт другого поверху адміністративної будівлі Витвицької сільської ради буде скеровано 1 мільйон гривень субвенції. У селі Брошнів також за 620 тисяч гривень відремонтують фасад і прибудинкову територію місцевого ФАПу. На капітальний ремонт даху та фасаду народного дому в селі Кадобна Брошнів-Осадської громади піде 70 тисяч з «соцеконому», а капітальний ремонт поліцейських кімнат в народному домі Брошнів-Осадської селищної ради планують зробити за 110 тисяч гривень.

Найбільшу суму субвенцій під час другого розподілу «соцеконому» отримав округ Василя Вірастюка (87 округ, центр м. Надвірна). З 19 мільйонів 993 тисяч 474 гривень на «Дитячу лікарню Надвірнянського району» піде 7 субвенції загальною сумою 940 тисяч гривень. За ці кошти для лікувального закладу мають придбати настільний оцифровувач рентгенологічних знімків, два пересувні операційні освітлювачі, два монітори пацієнта, два автоматичні дозатори лікувальних речовин, холодильник для вакцин, два аспіратори та два кисневих концентратори. На ремонт доріг в окрузі передбачено три субвенції соцеконому загальною сумою 7 мільйонів 219 тисяч 434 гривні, з яких по 750 тисяч піде на ремонт вулиць Ринкова та Лисенка у місті Надвірній, а 5 мільйонів 719 тисяч 434 гривні буде скеровано в бюджет Делятинської селищної територіальної громади на капітальний ремонт дорожнього покриття вулиці Лугівська у Делятині. Для Переріслянської громади за 1 мільйон 390 тисяч гривень придбають екскаватор, а сміттєвоз за 3 мільйони 270 тисяч гривень отримає Надвірнянська громада. На ремонт фасаду (з утепленням огороджуючих конструкцій) Центру первинної медичної допомоги у Надвірній передбачено 2 мільйони 800 тисяч гривень субвенції. У селі Парище за 1 мільйон 490 тисяч гривень збудують  шкільний спортивний багатофункціональний майданчик зі штучним покриттям, а у селі Цуцилів за 200 тисяч гривень проведуть реконструкцію існуючого спортивного майданчика Цуцилівської гімназії. У селі Перерісль у будинку культури мають здійснити заміну вікон і дверей на суму 300 тисяч гривень. За 2 мільйони 384 тисячі 40 гривень у селі Максимець повинні відновити лівий берег річки Бистириця Надвірнянська.

Округ Андрія Іванчука (88 округ, центр м. Коломия) з державного бюджету отримає субвенцій на суму 10 мільйонів 587 тисяч 463 гривні. З цих коштів 587 тисяч 463 гривні буде скеровано на Загайпільський ясла-садок «Сонечко», в якому за 357 тисяч 363 гривні відремонтують дах, за 68 тисяч 600 гривень придбають спортивний комплекс, а за 161 тисячу 500 гривень ігровий комплекс. За 6 мільйонів субвенції соцеконому у місті Коломиї мають здійснити капітальний ремонт дорожнього і тротуарного покриття вулиці. Чайковського, а на капітальний ремонт пішохідної частини вулиці Шевченка у місті Городенці скерують 4 мільйони гривень.

Майже половина від загальною суми субвенції (10 мільйонів гривень), які отримає округ Володимира Тимофійчука (89 округ, центр м. Снятин), буде скерована на підтримку закладів охорони здоров’я – 4 мільйони 507 тисяч 169 гривень. За ці кошти придбають стаціонарний цифровий рентген-апарат на два робочі місця для Снятинської Багатопрофільної лікарні (3 мільйони 200 тисяч гривень), на 245 тисяч гривень передбачено на обладнання для ФАПів Кутської міської лікарні та 100 тисяч гривень на обладнання для Кутської підстанції Обласного клінічного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. На капітальний ремонт приміщень відділення екстреної медичної допомоги у смт. Заболотів буде скеровано 237 тисяч 708 гривень, а на будівництво амбулаторії групової практики сімейної медицини у селі Голови – 724 тисячі 461 гривню. Дві субвенції які розподілені за пропозицією депутата спрямовані на матеріально-технічну підтримку органів місцевого самоврядування, так на 700 тисяч гривень мають придбати комп’ютерну техніку та офісні меблі для Снятинської міської ради, а за 1 мільйон 11 тисяч 985 гривень провести капітальний ремонт адміністративного приміщення Кутської селищної ради. У селі Тулова за 600 тисяч гривень збудують спортивний майданчик зі штучним покриттям для міні-футболу, а в селі Княже на суму 229 тисяч 767 гривень мають придбати обладнання для облаштування дитячого ігрового майданчика. На утеплення фасаду Стопчатівського ліцею передбачена субвенція розміром у 1 мільйон 168 тисяч 92 гривні, зовнішні і внутрішні стіни туалетів у приміщенні Слобідської початкової школи зведуть за 247 тисяч 397 гривень, а за 460 тисяч 590 гривень капітальний ремонт покрівлі даху Кутської школи мистецтв. На будівництво підвісної кладки через річку Сухий Потік у селі Текуча з державного бюджету виділено 175 тисяч гривень. Субвенція на реконструкцію будівлі килимового цеху під «Центр Карпатської культури» у місті  Косів становить 900 тисяч гривень.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!