Судова реформа залишає Порошенку всі важелі Януковича - експерт


Підготовлені при Адміністрації Президента пропозиції щодо судової реформи не зменшують залежності судової гілки влади від Глави держави й Верховної Ради.

Про це заявив на мітингу поблизу АП експерт громадської ініціативи "Реанімаційний пакет реформ" Роман Коліушко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Законопроект №1656 ("Про забезпечення права на справедливий суд" - ред.), підготовлений Радою з питань судової реформи при Адміністрації Президента, містить загрози для судової системи. Запропонована  реформа зберігає всі важелі впливу на суди, які мав Янукович", - зазначив Коліушко.

За його словами, в разі ухвалення законопроекту Президент отримає право ліквідовувати суди, переводити суддів із одного суду в інший, підписувати посвідчення суддям, призначеним на посаду вперше, та особисто приймати присягу в служителів Феміди. Водночас Верховна Рада матиме можливість переводити суддів до судів вищого рівня.

Експерт наголосив, що судова система має бути непідзвітна будь-якій гілці владі. Також він зауважив: запропоновані норми суперечать коаліційній угоді, яка передбачає усунення політичних органів від вирішення питань кар'єри судді.

Коліушко зазначив, що внесений Радою з питань судової реформи законопроект №1656 "торпедують" в парламенті, незважаючи на те, що нардепи-представники РПР раніше зареєстрували  законопроект "Про внесення змін до Закону "Про судоустрій і статус суддів" №1497. Саме цей проект закону, переконані в "Реанімаційному пакеті реформ", надає пропозиції для реформування судової системи за кращими європейськими зразками. Зокрема, документ передбачає, що Президент і парламент усуваються від процесу переведення та підвищення суддів, а посвідчення усім суддям підписує голова Ради суддів України. Таким чином, вважають представники громадської ініціативи, виключається вплив на суддів та можливість політично-вмотивованих рішень. Однак розгляд  законопроекту №1497 не був внесений на розгляд профільного комітету ВР, у той час як проект закону №1656 стоїть на порядку денному парламенту на 13 січня, констатують активісти.

У зв'язку з цим представники "Реанімаційного пакету реформ" вимагають, аби обидва законопроекти були поставлені на розгляд парламенту одночасно, щоб нардепи могли обрати, за який з них віддати свій голос.