Сварка з малюком: 7 грубих помилок, які допускають батьки


У процесі виховання багато батьків несвідомо допускають помилки, які в подальшому сприяють розвитку комплексів або навіть агресії у дитини. Дізнайтеся, чого не можна робити, спілкуючись з провинившимся малюком.

Батьки повинні розуміти, що саме вони несуть відповідальність за дитину, і від того, як вони себе поведуть в тій чи іншій ситуації, може залежати формування особистості дитини, пише Gazeta.ua.

Отже, найпоширеніші помилки, які допускають дорослі, коли лають своїх дітей:

1. Увага на особистості, а не на вчинку.

Часто батьки замість того, щоб пояснити дитині, в чому саме вона завинила і як не слід вчиняти, дозволяють собі говорити фрази з ряду "Яка ти жахлива дитина" або "Мені не потрібна така погана дівчинка". Не забувайте про те, що з дітьми треба розмовляти, але ні в якому разі не принижувати.

2. Звертання своєї провини на дитину.

Періодично трапляються ситуації, коли батьки самі винні у трагедії, але покарання отримує дитина. Наприклад, ви дозволяєте дитині пограти на дорогому телефоні або планшеті, об'єктивно розуміючи, що вона ще мала і може його розбити. Коли ж це насправді відбувається, батьки лають і без того наляканого малюка, провини якого в тому, що трапилося немає ніякої.

3. "Дорослі" переваги.

Наприклад, дорослі забирають іграшку і ховають туди, де дитина без допомоги її ніяк не дістане. Це змушує малюка відчувати свою фізичну неповноцінність і викликає глибоке почуття образи і злості. Хто вже так робив, той помітив, що в момент, коли іграшка відправляється, наприклад, на шафу, дитина починає жахливо кричати і може влаштувати істерику. Такою поведінкою дорослі не допомагають дитині знайти правильний вихід з ситуації, а тільки погіршують її агресію.

4. Тиск на матеріальну сторону питання.

Наприклад, ви збиралися піти за іграшкою, але сталася сварка, в якій дитина образила одного з батьків. Тоді батько каже, що не купить іграшку, раз малюк так погано себе веде.

Так, це швидкий спосіб змусити дитину слухатися, але при цьому вона думає не про те, щоб поважати почуття батька або матері, а про те, як отримати свої вигоди. Коли дитина трохи підросте, вона буде в певних ситуаціях намагатися промовчати, "щоб купили іграшку", а злість і образу збирати всередині себе. Подумайте самі, що з цього вийде і як, ставши самостійними, син або дочка будуть ставитися до батьків.

У конфліктній ситуації говоріть про почуття і вчіть дитину їх поважати. Намагайтеся не карати позбавленням матеріальних речей через погане поводження.

5. Агресивна поведінка, втрата контролю над собою, використання грубих слів, ремінь.

При такій поведінці дорослих дитина засвоює, що правий той, хто поводиться агресивніше. Це вже не кажучи про те, що часто діти лякаються такої реакції батьків, і швидко коректують свою поведінку. В таких умовах бути рівним учасником ситуації вже не виходить, адже дитина не може побити маму чи тата, або навіть так само накричати на них.

6. Змушувати дитину вибачатися часто і за будь-яку дрібницю, в той час як ви самі цього не робите.

Навчити дитину визнавати свою провину і просити вибачення можна тільки особистим прикладом. Якщо ви розумієте, що розлютилися, потрібно попросити пробачення дитини і сказати, що ви не мали рації. в цьому випадку діти часто усвідомлюють і свою провину і, за прикладом батьків, просять вибачити їх за погану поведінку.

7. Принижувати дитину під час покарання.

Якщо справа все ж дійшла до покарання, то краще позбавити дитину хорошого, ніж зробити їй погано. Наприклад, краще не почитати на ніч або не пограти, ніж накричати і приміняти силу. Карати дитину можна, але покарання ні в якому разі не повинне бути принизливим і не повинно проходити на очах у інших людей.

Контролюйте свої емоції і ставте себе на місце дитини, тоді у вас буде набагато менше конфліктів з вашими дітьми.