Це порушення Конституції: Олександр Сич про відсторонення райрад від прийняття бюджетів


Під час сесії Івано-Франківської обласної ради депутати звернулися до Кабміну та ВР, щодо дотримання норм Конституції України при формуванні місцевих бюджетів на 2025 рік.

Як повідомив під час етеру на ОТБ Галичина голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, відповідне звернення ініціювала комісія з питань бюджету обласної ради, інформує Бліц-Інфо.

«Суть звернення полягає у чому? Ми звертаємося до норм Конституції, як до норм прямої дії. Конституція говорить, що місцеве самоврядування в Україні підтримується державою. Якщо так, то чому районні ради, які існують згідно Конституції не підтримуються державою і штучно зведені до жебрацького стану?»,- каже голова облради.

За його словами у зверненні перераховані відповідні законодавчі акти, які цілеспрямовано довели районні ради до такого неприглядного стану.

"До прикладу, виведення з-під їхньої юрисдикції майна, коли майно спільної власності громад передають одній громаді. Адже насправді одна громада не може ефективно користуватися і утримувати те майно. Бо якщо до прикладу районна лікарня обслуговувала цілий район, а тапер вона на утриманні однієї громади, то вона і далі обслуговує цілий район, але утримує її одна громада. Будинок культури, школа спортивної майстерності, музична школа – раніше ці заклади обслуговували цілий район, а тепер передані одній громаді. Ефективно? Ні! Але зробимо усе, щоб підірвати економічну основу функціонування районних рад. Якщо районні ради раніше отримували податки і  цим забезпечували виконання своїх законом встановлених повноважень і мали 15 податків, тепер тільки 5. Це просто жебрацький стан",- переконаний очільник депутатського корпусу.

При цьому Олександр Сич зауважує, що згідного Конституції, приймати програми соціально-економічного розвитку і бюджети є повноваженнями районних та обласних рад і вони повинні контролювати їх виконання.

"То чому Кабмін минулого року прийняв постанову якою дав право приймати ці бюджети районним і обласним адміністраціям? Це порушення Конституції. Першокурсник юридичного факультету знає, що підзаконний акт не може суперечити закону, а тим більше Конституції. Думаю, що до нашого звернення не дослухаються, бо в Україні сьогодні, прикриваючись воєнним станом, триває цілеспрямований процес зведення до такого дуже неприглядного стану місцевого самоврядування загалом. Єдина надія, що ми на шляху  євроінтеграції, а європейські структури дуже пильно стежать, щоб місцеве самоврядування не просто було, а було самодостатнім. Бо на їх думку – це найяскравіший вираз реальної, а не декларованої демократії",- підсумовує голова обласної ради.    

Немає опису.

Немає опису.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!