До тендеру та з порушенням: У Городенці ремонт «стометрівки» почали зі скандалу


Городенківська міська рада вирішила капітально відремонтувати частину центральної вулиці Шевченка та створити на ній пішохідну зону. Проте, вже на старті не обійшлося без порушень – ремонт розпочали ще до тендеру та укладення договору. Тобто, незаконно. Відтак, можна зробити висновок, що «переможця» в мерії визначили ще задовго до торгів.

Так, 1 липня на порталі публічних закупівель з’явився тендер про капремонт городенківської “стометрівки”. Йшлося про те, що частину вулиці Шевченка відремонтують та облаштують як пішохідну зону – замостять бруківкою, а це 4 000 м². Також заплановано встановити 66 лавок, 62 урни. Буде і шлагбаум для обмеження руху транспорту та багато іншого, пише Репортер. пішохідну зону

Фото зі сторінки Городенківської міської ради

Сам аукціон провели 19 липня. На торги прийшли дві фірми – ТОВ “ЕКОТЕХНОБУДСЕРВІС” з пропозицією у 9 008 000 грн та ТОВ “Промбудсервіс-Косів” з пропозицією у 8 868 979 грн.

Скриншот з Prozorro

20 липня тендерна комісія повідомила про намір укласти договір з ТОВ “Промбудсервіс-Косів”, яке запропонувало зробити ремонт за меншу суму.

Треба зауважити, відповідно до закону «Про публічні закупівлі», договір із переможцем повинні укласти не раніше, ніж через 10 днів після оприлюднення повідомлення про намір укласти договір.

Скриншот з Prozorro

Проте ремонт вулиці Шевченка розпочали набагато швидше. Про це свідчать дописи місцевих у соцмережах Facebook та Instagram. Містяни ще 15-16 липня розмістили у мережі фото з ремонтними роботами. На фото – техніка, яка демонтує асфальт.

Також інформацію підтвердили Репортеру й очевидці, які розповіли, що роботи стартували дещо раніше. Тут варто зауважити, що у ціні був врахований і демонтаж старого асфальту. Про це свідчить тендерна документація, де зазначили, що фірма-переможець має демонтувати старе покриття на вулиці Шевченка.

Скріншот тендерної документації

Та вже 22 липня на facebook-сторінці Городенківської міської ради з’явився допис про початок ремонтних робіт.

«Проводиться  реконструкція центральної частини м.Городенки, споруджується  нова пішохідна зона для місцевих жителів. Дані роботи виконує фірма ТОВ «Промбудсервіс-Косів»,  яка виграла тендер,  оголошений  міською радою», – йшлося у повідомленні.

Скриншот зі сторінки Городенківської міської ради

Юристка та експертка з публічних закупівель Агентства ефективних рішень Ольга Симчич підтверджує, що розпочаті у Городенці роботи порушують закон про закупівлі.

«20 липня міськрада оприлюднила в Prozorro повідомлення про намір укласти договір з ТОВ “Промбудсервіс-Косів”. А  22 липня рада оприлюднила допис у соцмережі про те, що ТОВ “Промбудсервіс-Косів” уже здійснює ці роботи. Оскільки міськрада не укладала інших договорів з цим учасником ринку, робимо висновок, що роботи, про які йдеться в дописі – це ті самі роботи, на придбання яких тільки-но було проведено торги у Prozorro, – ділиться Ольга Симчич. – Відповідно до законодавста замовник і переможець не можуть укласти договір раніше, ніж через 10 днів після повідомлення про намір укласти договір, розміщеного на Prozorro. Тобто, замовник і переможець ще як мінімум тиждень не мають права укладати договір (повідомлення про намір укласти договір оприлюднене 20 липня). А саме укладений договір є підставою для проведення робіт та контролю за їх проведенням, перевірки якості та відповідності проектній документації. Згідно календарного плану робіт, вони починаються з серпня. Натомість бачимо, що роботи вже ведуться».

Також юристка розповідає і про порушення, які були допущені у самій тендерній документації.

«Наприклад, у техзавданні по кількох будматеріалах були включені вимоги до підрядника використовувати в роботі будматеріали конкретного виробника. Замовник в тендерній документації не передбачає можливість використання еквівалентних будматеріалів. Це порушення Закону України “Про публічні закупівлі”. Бо якщо вимагається використовувати матеріали конкретної марки чи виробника, то замовник має передбачити можливість використання і еквіваленту. Окрім того, учасник в тендерній документації вимагає, щоб замовник виїхав на місце запланованих робіт і склав акт обстеження об’єкту, – каже Ольга Симчич. –  Цей акт має підписати і сам замовник. І тільки тоді цей підписаний акт учасник торгів має подати на торги. Така вимога може мати дискримінаційний характер, через те, що замовник на власний розсуд може вирішувати, кому з учасників підписати акт, а кому – ні».

На всі ці порушення експерти організації вказали Городенківській міськраді, надіславши їм звернення.

Довідково: Приватне підприємство «Промбудсервіс-Косів» зареєстроване в Косові, а його власником та директором є Володимир Тинкалюк. У 2021 фірма одержала державних замовлень загальною вартістю 79 993 763 грн.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!