У П’ядицькій сільраді утворилася неформалізована коаліція голови ТГ


Більше половини складу ради — представники партій, хоча у П’ядицькій ТГ, де виборців менше десяти тисяч, кожен кандидат міг іти самовисуванцем. Це дає можливості для низового партійного будівництва.

Голову громади на виборах восени переобрали. Петро Гайдейчук, який виграв вибори 2016 року як самовисуванець, наразі представляє партію “Платформа громад”. Ця політична сила завела у раду чотирьох депутатів, один з яких став секретарем ради. Це свідчить про те, що у раді є принаймні неформальна коаліція голови, яка у таємному голосуванні обрала секретарем ради представника партії голови, пише Чесно.

Бюджетну комісію очолив представник “Сили і честі”, а земельну комісію та комісію охорони здоров’я — самовисуванці.

Сайт громади не містить інформації про новообраних депутатів, проєкти рішень та ухвалені рішення нового скликання.

Рух ЧЕСНО проаналізував новообраний склад ради для виборців П’ядицької ТГ.

У новому скликання ради громада має менше депутатів, ніж у попередньому. Кількість представників громади скоротилася з 26 до 22. Це пов’язано з тим, що у громадах до 10 тис. виборців народні депутати зменшили кількість депутатів.

Але попри те, що всі кандидати могли йти як самовисуванці, відсоток представників партій суттєво зріс. У попередньому скликанні представників партій було 30%, а в цьому — 59%.

“Свобода” не змогла провести у раду жодного депутата, а “Батьківщина” навіть дещо посилила свої позиції. У цієї політсили, як і в попередньому скликанні, рівно шість мандатів, при тому що загальна кількість депутатів менша. 

У раді з’явилися представники нових партій, але їм вдалося завести лише по одному чи по два депутати — це представники “Сили і честі” та Української галицької партії. Найбільш потужно з-поміж нових політсил зайшла “Платформа громад”, від якої балотувався голова громади Петро Гайдейчук. Він зміг провести у раду чотирьох депутатів. 

Ця політична сила працює головно в регіоні і загалом по Україні взяла 0,5% мандатів. Що стосується обраних голів громад, то у цієї партії їх загалом по Україні лише дев’ятеро (0,6%).

Що стосується депутатського корпусу, то 73% — це новообрані політики. Лише шість депутатів сільської ради попереднього скликання були обрані повторно. А більше половини складу ради обрані у представницькі органи вперше.

https://lh3.googleusercontent.com/bttGIBldYCqaudbguZhSg2uIO_Qhq6YzdwTFRhgKaC2ZBWaxfsxzVghmwVdPaQgzUQ70Opv_w8jL6QjJcQnnB9SWI4BTYO0cLgpEXG1Xk4f2AelnbROBLgIX1YQrwmL8XGBVctpE

Лише шість депутатів, які представляли громаду у сільській раді попереднього скликання, переобрались до ради у жовтні 2020 року. Це двоє самовисуванців: Наталія Гнатишин, яка у попередньому скликанні займала посаду секретаря ради, та місцевий аграрник Михайло Вишиванюк. На вибори у 2016 році Гнатишин і Вишиванюк також ішли самовисуванцями.

Вдруге обрані депутатами Людмила Калун та Мирослав Червінський, цього разу від партії “Платформа громад”. Калун у попередньому скликанні обиралась від ВО “Батьківщина”, а Червінський був самовисуванцем. 

Самовисуванці з попереднього скликання Любомир Тонюк та Василь Медведюк у 2020 році стали депутатами від УГП. 

Решта 16 депутатів П’ядицької сільської ради не були у попередньому складі ради.

Разом з тим голові П’ядицької ОТГ вдалося сформувати депутатську більшість, і в таємному голосуванні депутати обрали секретарем ради представницю партії голови — Надію Томащук.

Представництво жінок зросло на 5%

Найбільше жінок з-поміж самовисуванців. Тут їх пройшло четверо. Дві депутатки пройшли від “Платформи громад”, іще дві — від “Батьківщини”. 

https://lh3.googleusercontent.com/FRZpHz5LEhpetc4xNOqFN19l1jRK2jY0j7TQXQo7g4Q67D520TqRKD2ddhrU0lLlhSsiY5Q57vwo6xo5S9q21iKakxMibv6sdvxD95W19mJxaE2O0bZnlYljNoWQEdAurUW-MEM0

У новому складі П’ядицької сільської ради 8 жінок та 14 чоловіків. Для порівняння, у раді попереднього скликання жінок теж було 8, але чоловіків — 18. Таким чином, гендерне представництво жінок у раді, обраній у 2020 році, дещо збільшилось.

Надія Томащук із “Платформи громад” була обрана секретарем ради. До цього вона працювала у раді інженером з охорони праці. Самовисуванка Ірина Бойчук очолила одну зі стратегічних комісій — земельну.

Це не єдині працівниці ради, які стали депутатками. Так, самовисуванка Тетяна Козоріз працює у відділі загальної та організаційної роботи.

У новообраній сільській раді П’ядицької громади суттєво омолодився депутатський склад — семеро депутатів віком до 35 років та ще семеро депутатів віком від 35 до 40 років. Натомість у попередньому скликанні ради було обрано лише два депутати віком до 35 років. 

Сім депутатів новообраної ради займаються підприємницькою діяльністю. Це, зокрема, Андрій Костишин із партії “Сила і честь”, Василь Медведюк та Любомир Тонюк з УГП, Мирослав Червінський та Володимир Дадак із “Платформи громад”, самовисуванці Михайло Вишиванюк та Михайло Андріїшин. Більшість із них веде бізнес в аграрній сфері. 

Мирослав Адамський з 2016 по 2020 рік був старостою Великокам’янського старостинського округу, що входить до П’ядицької громади. 

Нагадаємо, у 2016 році у П’ядицьку громаду об’єдналось п’ять навколишніх сіл — П’ядики, Турка, Мала та Велика Кам’янки і село Годи-Добровідка. У 2020 році до громади доєдналось село Ценява.

Перші вибори в ОТГ відбулися 2016 року. На них було обрано 26 депутатів. Двоє з них були представниками ВО “Свобода”, шестеро обрались від ВО “Батьківщина”, а 18 депутатів ради йшли на вибори самовисуванцями.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!