Як пережити спеку: корисні поради для здоров’я


Синоптики попереджають, що до України повертається спекотна погода, тож важливо пам’ятати прості правила, які допоможуть запобігти негативному впливу спеки на організм.

Високі температури негативно впливають на здоров’я багатьох, та особливо небезпечна спека для людей похилого віку, немовлят, людей з хронічними захворюваннями та тих, хто працює на вулиці, пише МОЗ.

Отож, кілька порад, як пережити спеку:

Зменште час перебування на сонці, особливо з 11 до 16 години. Перебувайте у прохолодному приміщенні або тіні. За можливості знайдіть місце, де є кондиціонер. Кілька годин в охолодженому приміщенні допоможуть тілу адаптуватися до спеки. Вентилятори стають неефективними, коли повітря занадто сильно нагрілося. Також допоможе душ чи ванна з прохолодною водою.

Користуйтеся сонцезахисним кремом з 30+SPF, наносьте його за 20-30 хв до виходу на сонце. Детальніше про те, як обрати крем та поради щодо його використання: https://bit.ly/3xdKyoA

Обирайте легкий, вільний одяг світлих кольорів та з натуральних тканин (бавовна, льон), бажано з довгим рукавом. Не забувайте надягати сонцезахисні окуляри та капелюх з широкими полями, щоб затінити шию, обличчя та вуха.

Пийте більше рідини. Слід нагадувати про воду дітям та старшим людям, оскільки їм важче стежити за своїм водним балансом. Дізнайтеся у свого лікаря про допустиму кількість рідини, якщо є протипокази за станом здоров’я. Відмовтеся від вживання солодких напоїв, алкоголю та напоїв з високим вмістом кофеїну. Не забувайте дати воду своїм домашнім улюбленцям.

Зменште фізичну активність або тимчасово відмовтеся від занять спортом у спеку. Це може давати більше навантаження на серце.

Уникайте гарячої та жирної їжі, це створює додаткове теплове навантаження для тіла.

Ніколи не залишайте дітей чи тварин в автомобілі, навіть якщо вікно стоїть на провітрювані. Температура в авто швидко зростає до високих показників, що може призвести до отримання теплового удару чи летальних випадків.

Відновлюйте солі та мінерали в організмі, бо ми їх втрачаємо через сильне потовиділення. Якщо ви дотримуєтеся дієти з низьким вмістом солі, страждаєте на діабет, маєте підвищений кров'яний тиск або інші хронічні захворювання, порадьтеся зі своїм лікарем щодо водно-сольового режиму.

Бережіть себе та свої близьких!

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!