Як позбутися звички надмірно витрачати гроші?


Ведете внутрішню боротьбу із бажанням багато витрачати?

Пропонуємо десять способів покинути цю погану звичку, щоби триматися подалі від боргів, пише Цікаво знати.

  1. Носіть з собою лише готівку

З кредитними картками ви можете витратити забагато, але ви не можете їх використати, якщо не носите їх із собою. Залиште ваші кредитки вдома і використовуйте лише готівку для всіх регулярних покупок.

  1. Встановіть довгострокові цілі

Ви, напевно, витрачаєте великі гроші на дрібні покупки, наприклад, такі як кава і готова їжа у супермаркеті? Ось простий спосіб позбутися цієї звички: оберіть те, чого ви дійсно хочете, але на що немає грошей (хороша відпустка, оновлення авто тощо), і нагадуйте собі про цю мету кожного разу, коли будете відчувати спокусу витратити гроші на щось несуттєве. Потім візьміть кошти, які ви могли витратити, і покладіть їх до грошового фонду своєї мети. Так ви зможете загоряти на тропічному острові або просто знати, що у вас є достатньо грошей. Цікаво, що позбавлення не дуже корисних звичок може бути настільки корисним.

  1. Розрізняйте потребу і бажання

Вам необхідні ці нові туфлі, чи ви просто хочете їх? Запитуйте себе про це кожного разу, коли хочете зробити якусь покупку. Якщо це дійсно потрібно (і це вписується у рамки вашого бюджету) – купуйте  цю річ. Якщо ви просто хочете щось, витратьте деякий час на зважування плюсів і мінусів цього придбання. Що ці туфлі для вас зроблять? Вони зроблять вас щасливими? Заповнять прогалину у вашому гардеробі? Чи можете ви дозволити собі купити їх? Чи є ще щось, чого ви хочете більше? Будьте чесними про те, як ваша покупка вплине на ваше життя, і потім приймайте рішення, чи дійсно це «хочу» варте своєї ціни.

  1. Складайте списки

Чи ходили ви колись в магазин за кількома речами, а поверталися з цілими сумками? Звісно ж, в усіх таке траплялося. На щастя, є простий спосіб уникнути такої ситуації: робити покупки за списком. Складіть його і потім лише дотримуйтеся цього переліку. Закортіло купити ще щось? Тоді зробіть собі примітку і занесіть цю річ у свій наступний список покупок.

  1. Обмежуйте свої витрати на тиждень

Огляньте свій бюджет і вирішіть, яку суму грошей ви можете витрачати щотижня. Потім зніміть цю суму зі свого рахунку на початку тижня і витрачайте ці гроші без почуття провини. Головне пам’ятатати одне: коли гроші закінчяться, витрати теж мають припинитися.

  1. Робіть покупки на холодну голову

Хочете собі новенький ґаджет? Ідіть до найближчого виходу! Проведіть 24 години в холодних роздумах перед покупкою чогось коштовного. Це дасть вам час, щоби вирішити, чи дійсно вам це потрібно, і чи можете ви дозволити собі об’єкт вашої уваги. Після 24 годин роздумів можете спокійно йти і купувати цю річ, якщо ви все ще хочете цього.

  1. Знайдіть собі друга для покупок

Чи зможете ви самі собі сказати «Ні», коли вас буде знову долати імпульс придбання нової речі? Тоді знайдіть когось, хто зможе відмовити вас. Призначте вашого друга або родича «голосом розуму» і робіть покупки лише тоді, коли ця людина зможе піти з вами. Або можете ходити і самі до магазину, але телефонуйте вашому другу щоразу, як тільки забажаєте зробити якусь спонтанну покупу.

  1. Купуйте товари без візка

Ви  помітили, наскільки багато речей вміщують торгові візки? Ці засоби призначені для заохочення вас до покупок. Беріть візок лише тоді, коли вам дійсно потрібно придбати багато речей. В іншому випадку, беріть із собою кошик аби носіть у руках те, що придбали. Ви будете менш схильні робити якісь покупки, коли ви не зможете носити їх із собою.

  1. Нехай хтось інший робить покупки для вас

Шукаєте простого способу позбутися шкідливої звички надмірно витрачатися? Ось ще один: попросіть когось іншого робити для вас покупки. Складіть список, а потім дайте його вашій довіреній особі. Ви не зможете піддатися імпульсу, якщо ви залишились вдома.

  1. Робіть контрольну перевірку перед касою

Перед тим як пройти на касу знайдіть хвилинку, щоби переглянути ваші покупки. Вам потрібно все, що ви взяли? Чи є там речі, які можна повернути або купити іншого разу? Продовжуйте перевірку, доки не відчуєте, що ви обрали все правильно. Потім купуйте все, що залишилося, із чистим сумлінням.