Як "прикарпатський" німець став патріотом України


Кореспонденту «Бліц-Інфо» вдалось познайомитись та поспілкуватись із унікальною особистістю - Куртом Сімхеном (нім. Kurt Simmchen).

Уже прикарпатець, але уродженець німецького міста Редеберг (нім. Radeberg), Німеччина. Понад десять років пан Курт проживає в Україні у селі Березівка, Івано-Франківської області разом із українкою пані Мирославою. У свої 65 років пан Курт здобув чотири вищі освіти (до 45 років відвідував пари в університеті). До 55 років був активним громадянином Німеччини, а останні 10 років усі свої сили та можливості віддає Україні.

Найцікавішим є те, що громадянин Німеччини вболіває за Україну та докладає надзвичайних зусиль для допомоги прикарпатцям і не тільки.  Коли країна переживала кривавий Майдан, пан Курт був активним учасником та благодійником Майдану. За його сприяння до Києва передавали гуманітарну допомогу з Німеччини: продукти харчування, теплі речі, ліки і багато іншого добра.

За словами дружини, Курт не міг триматись осторонь. Коли Майдан тільки розпочався - Курт вже піднімав німецьких знайомих, щоб ті допомогли зібрати  гуманітарну допомогу для України.

«Це все його натура. Він знав, що може допомогти і байдуже спостерігати за подіями в Києві не міг. Курт телефонував безперестанку до Німеччини своїм друзям, щоб розповісти правду про Майдан. Ті в свою чергу із різних підприємств, фабрик збирали пожертви для українців», - розповідає пані Мирослава кореспонденту "Бліц-Інфо".

Коли вже були перші потерпілі прикарпатці, Курт задумав відправити їх на лікування до Німеччини. Спочатку він атакував німецькі клініки своїми прохальними листами, і коли ті дали згоду, бігав по кабінетах високо-посадовців для отримання належних документів, щоб укласти контракт із клініками. Так тривало місяць.

Пан Курт каже, що ніхто не хотів його чути. Голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук категорично відмовився підписувати документи, і після місяця біганини по кабінетах, йому на зустріч пішов депутат Івано-Франківської обласної ради Василь Попович.

«Скрипничук боявся підписувати документи, бо якщо б влада Януковича залишилась – його б за підпис потім «набили», але Василь Попович так не думав і пішов на ризик. Він аж потім зізнався, що підписав документи бо знав, що гірше вже не буде», - розповідає пан Курт.

Так на лікування спочатку поїхало двоє перших постраждалих майданівців. Потім ще четверо людей, які отримали висококваліфіковану допомогу німецьких медпрацівників. І до Великодня всі вони щасливо повернулись на Україну.

Така надзвичайна людина проживає у дуже звичайному українському селі, але їхнє помешкання – крихта Європи із дуже доброю і теплою аурою. Пан Курт надіється, що він ще більше зможе зробити для людей та України.  І вважає, що в цей складний для країни час кожна людина повинна допомагати, якщо має на це бажання та ресурси.