Яке спорядження необхідне для альпінізму та сходжень


Обов'язковою умовою безпечного та комфортного походу є комплексне спорядження. Від його якості на надійності залежать здоров’я туриста, а часом навіть життя. Тому до підбору туристичного інвентарю слід ставитись з винятковою увагою. В цьому матеріалі розповідаємо про особливості вибору спорядження для тих, хто тільки починає відкривати для себе захопливий світ гірських походів.

Якими можуть бути туристичні маршрути

Вибирати спорядження слід з урахуванням виду туристичного походу, адже різні маршрути передбачають певні обов'язкові елементи екіпірування. Це можуть бути такі види маршрутів:

- трекінг — пішохідний похід різної протяжності маршруту без значних технічних складнощів;

- альпінізм — сходження на вершини гір або проходження гірських маршрутів з різним рельєфом;

- скітур — проходження зимових маршрутів на лижах, катання поза трасами.

Незалежно від різноманітності та складності походів усе спорядження має бути перевіреним та надійним.

Що варто мати в поході

Оскільки кожна частина екіпіровки — це зайва вага, то в похід варто брати тільки саме необхідне. Найпопулярнішими елементами спорядження є телескопічні палиці, альпіністські кішки, страховка.

Телескопічні палиці

Для найпростіших переходів вони не знадобляться. Але якщо маршрут складається з перепадів висот, то така опора не завадить, особливо якщо в похід ідуть новачки. Телескопічні палиці допомагають утримувати рівновагу на схилах середньої крутості, пологих льодовиках, при переході вбрід струмків та річок.

Для трекінгу та альпінізму найбільш зручні трисекційні палиці. Вони легко складаються до мінімального розміру й можуть поміщатись всередині рюкзака або закріплюватись на ньому. Для скітура краще вибирати двосекційні моделі, оскільки вони зручніші під час руху по плоскому рельєфу.

Альпіністські кішки

Альпіністські кішки мають бути міцними, надійними та простими у використанні. Їх тип кріплення має відповідати взуттю туриста. В альпінізмі використовуються черевики, які мають жорсткий рант. Це дозволяє добре закріпити кішки зі сталевими дужками на носку та засувками на п'яті.

Для трекінгу кішки використовуються під час проходження плоских льодовиків або схилів, де можливе ковзання взуття. Для трекінгових черевиків підійдуть кішки з універсальним типом кріплення, яке може фіксуватись навіть на кросівках. Оскільки трекінг та скітур не пов’язані з проходженням складних маршрутів, то свій вибір можна зупинити на полегшених алюмінієвих моделях, які забезпечують стійкість на жорсткому сніжному чи льодовому схилі.

Страхувальне спорядження

Одним з основних елементів страховки є альпіністська мотузка. Скрізь, де можливе падіння та відповідне навантаження на страхову систему використовується динамічна одинарна мотузка. При ривку вона злегка розтягується, чим пом'якшує різке навантаження. Також бажано, щоб вона була оброблена водовідштовхувальним просоченням.

Немає опису.

Яке додаткове спорядження варто взяти в похід

Крім альпіністського спорядження будь-який маршрут передбачає цілий список обов’язкових речей. В похід слід взяти:

- змінний одяг;

- аптечку;

- спорядження для бівуаку;

- воду та їжу;

- засоби зв'язку та навігації.

В підборі спорядження важливо знайти компроміс — брати тільки найнеобхідніше, щоб не обтяжуватись зайвими речами й при цьому забезпечити комфорт в поході. Проте стосовно якості спорядження компромісів не може бути. Придбати якісне та надійне спорядження можна в інтернет-магазині Travelersclub.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!