Йорданська купель або Як франківчанину правильно занурюватись в ополонку


За кілька днів православні та греко-католики святкуватимуть одне з найбільш свят різдвяно-новорічного циклу – Хрещення Господнє. У цей величний день віруючі і не тільки виконують одну з найвідоміших християнських традицій – занурювання в освячену воду на річці. Вважається, що на Йордан вода набуває цілющих властивостей і може вилікувати тілесні й духовні хвороби. Та інколи занурення у крижану купель може завдати людині шкоду.

Щоб цього не сталось, потрібно дотримуватись кількох важливих принципів. Як зауважує у розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» кандидат медичних наук, лікар-кардіореаніматолог Івано-Франківського обласного клінічного кардіологічного диспансеру Андрій Витриховський, спочатку треба добре подумати, чи взагалі людині варто лізти в ополонку.

«Адже, якщо організм людини нетренований, а холодна вода викликає звуження судин, може трапитись зупинка дихання і серця. Тому не варто мотивуватись тим, що всі то роблять і я мушу. Перш за все, до цього потрібно готуватись дуже тривалий час, поступового загартовувати організм. Крім того, цього не потрібно робити людям старшого віку. Особливо це стосується осіб з серцево-судинними захворюваннями. Адже від холодної води і стресу може трапитись звуження судин. І уявіть собі, що якщо вони на 50 % вже й так звужені, а з цим стресом людина може й померти. Тобто, із захворюваннями серцево-судинної системи не радив би стрибати в ополонку.  І особам зі схильністю до них – теж. Взагалі, краще цим не займатись. Виняток - людина вже до цього готова: натренована і загартована», - роз’яснює Андрій Ігорович.

Лікар зауважує, що також важлива тривалість перебування у воді. І не варто забувати, що відсутність морозу не означає теплу пору року.

«Якщо відчуваєте дискомфорт, з’являються болісні відчуття у грудях, паморочиться в голові – виходьте! Не знущайтесь над власним тілом. Дуже важливо готуватись до цієї значущої події завчасно, загартувати організм поступово і тривалий час. Тобто, якщо ви три дні до Йордану приймали холодний душ чи розтирались водою, це не означає, що ваш організм до цього готовий.  Загартовуватись треба кілька місяців, пів року. Потрошки обливатись холодною водою, приймати контрастний душ», - пояснює Андрій Ігорович.

За словами Витриховського, за кілька хвилин перед прийняттям йорданської купелі теж треба «розім’ятись»

«Не варто як тільки розібрався, зразу кидатись в ополонку. Треба трохи «продихатись», пройтись і якщо самопочуття хороше, спробувати занурюватись у воду. Щодо перебування у воді, то тут також все залежить від індивідуальної чутливості людини. Хто скільки може витримати. Але якщо відчуваєте біль, дискомфорт – виходьте! Після того треба швиденько зігрітись. Не варто вживати алкоголь, краще зробити невелику зарядку, розім’яти м’язи, адже від холоду можуть бути не тільки проблеми з серцем. Алкоголь дійсно розширює судини і організмом, як кажуть «йде тепло» але це тимчасовий режим. Тобто, йде приплив крові до шкіри, але не до голови і серця. Краще розтиратись, варто випити теплого чаю», - каже медик.

Андрій Витриховський перш за все радить майбутнім «моржувальникам» слухати свій організм.

«Якщо людина тільки роздяглась і вже стає зле, то у воду точно не варто лізти. Бо навіть від холодного, морозного повітря може стати зле. Крім того, у воді може виникнути така проблема, яку в народі називають «корчі хапають». Тому, професійні плавці завжди мають з собою голочку, і якщо ногу «вхопив корч», то він себе уколов і м’яз відпускає. Але нога – це ще пів біди. А це ж може трапитись і з грудною кліткою, яка стисне серце зсередини  та й все» - наголошує лікар-кардіореаніматолог.

Щоправда, не всі прислухаються до порад фахівців. Як розповідає франківчанин Євген, минулого року він вперше і без підготовки поліз у йорданську купіль.

«Це було швидше за компанію, ніж наперед добре спланована дія. У воді було холодно, та вийшовши на берег відчув жар. На щастя, не захворів. І навіть банальної нежиті не було. Загалом, враження були приємними але не знаю, чи спробую ще раз», - зауважує юнак.

Прикарпатець Мирослав у цій справі вже має значний досвід  - понад 5 років. І приймає крижану купіль не тільки на Водохреща.

«Найважливіше - це сила волі. У кожної людини, яка б вона не була, є сила волі, тільки її треба трішечки підняти, сказати собі: «Ти що? Ану, подивись у дзеркало, ану, вперед!». І тоді заходиш у воду, а вона здається тепленькою, як у ванні. Але готуватись до зимових купань варто. Хоча є люди, які заряджаються цим духом і налаштовують себе підсвідомо, що коли зануряться, то болячки відступлять і все буде добре. Такі можуть і з зими розпочинати моржування. А є такі, що бояться, переживають, що, можливо, застудяться, тому їм треба свій організм готувати, загартовувати. Та все ж таки всім треба спробувати. Як кажуть у народі, моржування зцілює не тільки тіло, а й душу», - вважає чоловік.